Matlacha, Florida
AFP or licensors

Dodental in VS blijft oplopen na verwoestende doortocht van orkaan Ian

De dodentol van orkaan Ian in de Verenigde Staten blijft oplopen. De medische autoriteiten in de staat Florida melden 58 overlijdens en de gouverneur van North Carolina bevestigt 4 sterfgevallen in zijn staat. Dat brengt het totale dodental in de VS voorlopig op 62, maar lokale media spreken over nog meer slachtoffers. President Biden zakt woensdag af naar Florida om er met de getroffen inwoners te spreken.

Zeker 62 mensen zijn omgekomen bij de passage van orkaan Ian. Dat melden de lokale autoriteiten van de zuidoostelijke Amerikaanse staten Florida en South Carolina. Volgens de medische autoriteiten in Florida, waar Ian afgelopen woensdag het hardst heeft toegeslagen, zijn 58 mensen in de staat overleden. 

Vrijdag raasde Ian door North en South Carolina. In de zuidelijke staat werden nog geen overlijdens gemeld, de gouverneur van North Carolina spreekt over 4 bevestigde sterfgevallen in zijn staat. Amerikaanse media melden echter al hogere dodentallen. 

BEKIJK - De ravage die orkaan Ian achterlaat, is enorm:

Videospeler inladen...

Voor Ian arriveerde in de VS, trok de orkaan al over het westen van Cuba met enorm veel regen en windstoten tot 205 kilometer per uur. Er vielen 3 slachtoffers en de schade was aanzienlijk, het hele eiland zat zelfs een tijdje zonder stroom. 

President Biden woensdag in Florida

Ian ging woensdag als een orkaan van categorie vier (van vijf) met windsnelheden tot 240 kilometer per uur aan land in Florida. De orkaan liet er een spoor van vernielingen en overstromingen achter. Nadat Ian eerst weer over zee was getrokken, bereikte hij vrijdag South Carolina als een orkaan van de laagste categorie met windsnelheden tot 140 kilometer per uur. Daarna zwakte Ian af en zette de storm zijn koers verder over North Carolina en Virginia.

Inwoners van de getroffen gebieden kunnen rekenen op federale steun, zoals tijdelijk onderdak en reparaties aan hun woningen. President Biden heeft ook aangekondigd dat hij woensdag naar Florida zal reizen om er te praten met de getroffen families en lokale autoriteiten. Vandaag zakt de president eerst af naar Puerto Rico, dat midden september getroffen werd door orkaan Fiona. Daar vielen volgens nieuwszender CNN 25 slachtoffers. "We zien wat jullie moeten doorstaan en we zijn er voor jullie", aldus Biden.

AFP or licensors
De inwoners van Fort Myers kregen zondag na de kerkdienst een gratis warme maaltijd.
AFP or licensors

Meest gelezen