Met "Easy Switch" wisselen van telefoon-, televisie- en internetaanbieder wordt eindelijk "easy", belooft minister De Sutter

Met "Easy Switch" kan je in theorie gemakkelijk van telecomaanbieder veranderen voor je telefoon-, televisie- en internetaansluiting, maar in de praktijk blijkt dat overstappen toch niet zo "easy" te gaan. Minister voor Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) belooft in "De inspecteur" op Radio2 beterschap.

De Ombudsdienst voor Telecommunicatie heeft de laatste jaren honderden klachten over "Easy Switch" gekregen. "Het systeem werd niet alleen onvoldoende als standaardprocedure toegepast, maar de procedure zelf liep ook mank", zegt Philippe Blommaert van de Ombudsdienst voor Telecommunicatie. "In 2020 ontvingen we 489 klachten over Easy Switch, vorig jaar waren er dat 560. En dit jaar zitten we op 9 maanden tijd aan 257 klachten."

Minister De Sutter weet waar een deel van het probleem ligt. "De klant heeft een uniek controlenummer nodig om de overstap mogelijk te maken, maar het terugvinden van dat unieke nummer op de factuur is een uitdaging", zegt ze. "Nu moet de klant op zoek gaan naar dat controlenummer dat "ergens op de factuur staat". Vaak vindt de klant dat nummer niet." 

De klant heeft een uniek controlenummer nodig om de overstap mogelijk te maken, maar het terugvinden van dat unieke nummer op de factuur is een uitdaging

Dat nummer wordt daardoor niet of verkeerd doorgegeven, waardoor de oude operator niet altijd weet dat je weg bent als klant en dus blijft die soms onterecht facturen sturen. "De klant ontvangt daardoor soms dubbele facturen", gaat de minister voort. "Zowel van de oude operator als van de nieuwe." De Sutter belooft beterschap met een nieuw koninklijk besluit dat nu is gepubliceerd. "Dat controlenummer zal vooraan op de eerste bladzijde van de factuur terug te vinden zijn waardoor de klant niet meer zelf op zoek moet gaan", klinkt het.

Het kan in elk geval wel goed zijn voor je portemonnee om van operator over te stappen. "44 procent van de Belgische huishoudens is nog nooit van operator veranderd", zegt De Sutter. "De Belg verandert heel moeilijk van operator en blijkt een trouwe klant te zijn. Dat is jammer, want je kan hier wel degelijk geld mee uitsparen. Je kan per jaar tot 240 euro uitsparen als je op zoek gaat naar de goedkopere formules."

Compensatie voor technicus die niet komt en sociaal tarief

Een ander vaak voorkomend probleem is een technicus die niet komt opdagen voor je telecomaansluiting.

"Ook dit probleem is opgenomen in het nieuwe koninklijk besluit", zegt minister De Sutter. "Vandaag krijg je een compensatie van 10 euro, waar je als klant zelf naar moet hengelen. Die compensatie wordt niet alleen verhoogd naar 30 euro, maar die gaat ook automatisch toegekend worden. We merken ook dat veel klanten niet eens op de hoogte waren dat ze recht hadden op deze vergoeding. Elke dag dat dit probleem zich blijft voordoen, krijgt de klant 6 euro compensatie bij."

Net als voor energie, bestaat ook voor telecom een sociaal tarief. Veel klanten die er recht op hebben, zijn daar vaak niet van op de hoogte. "600.000 klanten hebben recht op dit sociaal tarief, maar momenteel zijn er maar 200.000 klanten die ernaar vragen", aldus de minister. "Dat betekent dat 400.000 abonnees deze korting mislopen. Er ligt momenteel een regeringsplan klaar om ook hier iets aan te doen."

Meest gelezen