Videospeler inladen...

Is de herfstbooster voor iedereen nodig? "We raden het sterk aan aan mensen boven de 50 jaar en mensen met onderliggende aandoeningen"

Het is nu zo'n 3 weken geleden dat de vaccatinatiecampagne voor de herfstbooster is begonnen. De herfstbooster is voor niemand verplicht. Maar heeft iedereen een vierde prik nodig? Viroloog Steven Van Gucht zegt in "Laat" dat de huidige vaccinatiecampagne vooral gericht is op mensen met een verhoogd risico en mensen boven de 50 jaar.

Veel mensen twijfelen over de herfstbooster en dat begrijpt viroloog Steven Van Gucht. De huidige vaccinatiecampagne is volgens hem dan ook heel erg gericht op mensen met een verhoogd risico. "We raden het sterk aan aan mensen boven de 65 jaar, bij uitbreiding aan mensen boven de 50 en aan mensen met onderliggende aandoeningen. Voor jongere mensen die op zich een goede gezondheid hebben bieden we het aan, maar we gaan het niet heel sterk aanraden."

BEKIJK - "Als er verplichtingen aan hangen, ga ik het wel doen, maar nu zie ik er het nut niet van in":

Videospeler inladen...

Die twijfels merk je ook in de cijfers. Meer dan 1,3 miljoen Vlamingen heeft ondertussen zijn herfstprik gehad. Dat is ongeveer 1 Vlaming op 5. In de doelgroep boven de 18 jaar zijn er heel weinig mensen die hun booster zijn gaan halen. Bij mensen met een verhoogd risico zie je dan weer wel een grote opkomst. "Als je kijkt naar de groep boven de 65 jaar, dan zitten we ruim boven de 50 procent. In Vlaanderen is dat zelfs boven de 70 procent, dat is een heel goed resultaat. "

Als je dat verhoogd risicoprofiel hebt, dan heb je er dus degelijk baat bij

"Je doet het in de eerste plaats voor jezelf", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Zeker als je een verhoogd risico loopt, gaat de booster de risico’s van komende winter verlagen. De kans dat je in het ziekenhuis zou belanden gaat een stuk lager zijn." Van Gucht benadrukt wel dat dat geen garantie is. “We zien wel nog mensen die in het ziekenhuis belanden na vaccinatie. Het effect van die laatste booster in december neemt ook af. Als je dat verhoogd risicoprofiel hebt, dan heb je er dus degelijk baat bij."

Aangepast vaccin

Een argument om de herfstbooster te halen, ook als je jong en gezond bent, is dat het een aangepast vaccin is. "We verwachten dat die beter gaat werken tegen het virus dat nu circuleert, de omikronvariant. Zeker in die eerste maanden na de booster, heb je een betere bescherming, ook tegen milde symptomen."

Het virus gaat er misschien voor zorgen dat je een week in bed gaat liggen met enkele dagen koorts, maar met die booster zal die kans dus verminderen. "Er is denk ik wel altijd een goede reden om het toch te nemen, al is dat maar een praktische overweging." Bovendien is er ook een kleine kans op langdurige klachten na besmetting. "We zien nog altijd gevallen van longcovid en ook daar hopen we dat die booster het risico gaat verminderen."

Wat met de maatregelen?

Er is nog maar een regel die van toepassing is en dat is als je besmet bent. "In principe is dat 7 dagen thuis blijven en daarbovenop nog 3 dagen een mondmasker dragen, met de bedoeling om zo weinig mogelijk andere mensen te besmetten. We doen geen contact tracing meer en er zijn ook geen quarantaineregels. Dus als je een hoog risicocontact hebt gehad, hoef je niet meer getest te worden of thuis te blijven. Je moet wel jouw gezond verstand gebruiken, dan zou ik niet naar een woonzorgcentrum gaan bijvoorbeeld."

BEKIJK - Het volledige gesprek met viroloog Steven Van Gucht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen