Nieuwe studentenvereniging in Hasselt, met islamitische focus: "Maar iedereen is welkom"

Het studentenleven in Hasselt en Diepenbeek telt vanaf dit academiejaar een nieuwe studentenvereniging: Hidaya. Het is een vereniging die meer aangepast is naar islamitische studenten, maar niet per se een vereniging die enkel bedoeld is voor moslims. De bedoeling is wel om een plek op te richten waar onder andere studenten die niets hebben met feesten of drinken zich thuis voelen. 

Naast Queer Up, een nieuwe studentenvereniging voor de LGBTQ+-gemeenschap, is ook Hidaya een nieuweling in het rijtje van studentenverenigingen, schrijft Het Belang van Limburg. Ummugulsum Yasarlar (19) en Samira Bedraoui (22) zijn samen met enkele vriendinnen de oprichters. "We zullen vooral moslimstudenten vertegenwoordigen, en een beetje een gemeenschap voor hen creëren", vertelt Bedraoui. "Toch willen we vooral een koepel vormen die moslims en niet-moslims verenigt."

Veel moslimstudenten, maar ook heel wat anderen, hebben nood aan een vereniging die niet draait rond feestjes

Samira Bedraoui, Hidaya

De ploeg achter Hidaya heeft al heel wat plannen."We willen dialogen rond verschillende levensbeschouwingen mogelijk maken, workshops organiseren, lezingen houden, een boekenclub oprichten...", klinkt het. Wat "ontbreekt" in het lijstje: studentenfeestjes en alcohol, vaak typerende ingrediënten voor een studentenvereniging. "Veel moslimstudenten, maar ook heel wat anderen, hebben nood aan een vereniging die niet draait rond feestjes", vertelt Bedraoui. "Alcohol is sowieso verboden voor moslims, en op zulke feestjes voel je je dan niet altijd op je plek. Dus we willen een plek oprichten waar iedereen die daar geen nood aan heeft, toch nog kan deelnemen aan leuke studentenactiviteiten."

Hidaya is al meteen in trek onder de studenten in Diepenbeek en Hasselt. "We hebben al héél veel positieve berichtjes gekregen", klinkt het. "Er hebben zich nu al 100 leden ingeschreven en veel studenten merken op dat we dit al veel eerder hadden moeten doen."

Meest gelezen