Radio 2

Renovatie stadhuis Eeklo gestart: "Renovatie moet klaar zijn tegen zomer 2024"

Vandaag zijn renovatiewerken aan het stadhuis van Eeklo gestart. Daardoor is de dienst burgerzaken verhuisd naar het Jeneverhuis aan het Van Hoorebekeplein. Eerst wordt er binnenin gewerkt. De buitenkant en het belfort worden later aangepakt, samen met de renovatie van de markt. Tijdens deze fase van de werkzaamheden is er nog geen hinder.

Sinds vandaag zijn werken bezig in het stadhuis van Eeklo. Al 10 jaar lang zijn er plannen voor een renovatie. Alles wordt gestript en het waardevolle beschermde interieur wordt afgeschermd. Na de winterkermis zal er aan de buitenkant van het stadhuis gewerkt worden. De stad zal proberen om die werken te laten samenvallen met de renovatie van de Markt. De volledige werkzaamheden moeten klaar zijn in de zomer van 2024. 

Hedendaags gebouw

Het gerenoveerde historische stadhuis moet een gebouw worden dat voldoet aan hedendaagse eisen. Aan de buitenkant worden de daken gerestaureerd, net als het bovenste deel van het belfort. Ook de gevels worden nagekeken en hersteld. Binnenin het stadhuis worden de kamers  heringericht zodat ze voor verschillende doeleinden kunnen gebruikt worden. Er komt een nieuwe toegang met een balie en een grote lift. Er komen ook vergaderzalen waar verenigingen gebruik van kunnen maken.

Schepen Marc Windey: "Met respect voor het verleden wordt ons 'moederhuis' volledig heringericht tot een modern en bruikbaar gebouw: toegankelijk voor iedereen, voorzien van een lift, klaar om een plaats te geven aan iedere Eeklonaar en zijn vele bezoekers. Samen met de aanleg van het marktplein krijgt het hart van de stad een nieuwe toekomst."

Prijskaartje

Voor de restauratiewerken aan het stadhuis werd een bedrag van ruim 5 miljoen euro uitgetrokken. Daarvan heeft Vlaanderen een subsidie van 1,1 miljoen euro toegekend. 

Meest gelezen