Guido Mieth

Vanaf 15 oktober start vaccinatiecampagne tegen griep in Vlaanderen: voor deze groepen is de prik aanbevolen

De jaarlijkse vaccinatiecampagne tegen het griepvirus staat weer voor de deur. De griepprik is sterk aanbevolen voor onder meer 65-plussers, zwangere vrouwen, chronisch zieken en iedereen die in de gezondheidssector werkt. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid raadt ook gezonde mensen vanaf 50 jaar aan om zich te laten vaccineren tegen griep. "Zo vermijden we dat de ziekenhuisbezetting te hoog zou worden bij een eventuele coronapiek tijdens het griepseizoen", klinkt het.

Wie dat wil, kan zich ook dit jaar weer laten vaccineren tegen het griepvirus. Het griepseizoen duurt gemiddeld 8 tot 12 weken en vindt meestal ergens tussen eind november en maart plaats. Omdat het vaccin pas bescherming biedt vanaf 2 weken na de prik, beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om te vaccineren vanaf midden oktober.

Het griepvaccin is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen voor:

  • 65-plussers
  • zwangere vrouwen
  • chronisch zieken
  • mensen met een verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
  • al wie in een zorginstelling verblijft of is opgenomen (woonzorgcentra, psychiatrische instellingen of instellingen voor mensen met een beperking)
  • iedereen die in de gezondheidssector werkt
  • iedereen die onder hetzelfde dak woont met bovenstaande risicopersonen of met kinderen jonger dan 6 maanden.

Met het oog op een eventuele coronagolf in het najaar, raadt het Agentschap Zorg en Gezondheid de griepprik ook aan voor gezonde mensen vanaf 50 jaar. Net als tijdens de vorige coronajaren. Voor wie niet tot de risicogroepen behoort, is een griepprik niet echt nodig, zegt viroloog Marc Van Ranst.

"Dan zouden we onvoldoende vaccins hebben. Vorig jaar zijn er ongeveer 2,8 miljoen griepprikken gezet en er is een voorraad van ongeveer 3 miljoen vaccins. De mensen die zich normaal laten vaccineren, die mensen die behoren tot de risicogroepen, kunnen zich dus normaal gezien allemaal laten vaccineren."

Herbeluister het gesprek met Marc Van Ranst uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

We houden nog altijd wat meer afstand en geven minder handen: allemaal dingen die ons ook tegen griep wapenen

Marc Van Ranst, viroloog KU Leuven

Hoe erg en wanneer het griepvirus deze winter zal toeslaan, blijft altijd afwachten. De griepepidemie piekte vorig jaar rond eind maart, terwijl er het jaar voordien zelfs helemaal géén griep was. Niet toevallig in het eerste coronajaar.

"De coronamaatregelen in hun strengste vorm, daarmee kan je de griep tegenhouden", zegt Van Ranst. "Eigenlijk werken die maatregelen beter tegen griep dan tegen de coronavirussen. Maar we mogen er ook niet verliefd op worden, want voor die maatregelen hebben we ook een prijs betaald. Zo aangenaam waren die niet. We zullen dus moeten leven met de aanwezigheid van griep, net als de jaren ervoor." 

"Een aantal van de maatregelen zijn voor een stuk ook gewoonten geworden. We houden nog altijd wat meer afstand en we geven wat minder handen dan voor corona. We zetten ook meer in op ventilatie. Dat zijn allemaal dingen die ons wat beter wapenen tegen griep. Maar als je je echt goed wil beschermen, en je behoort tot een risicogroep: laat je dan vaccineren."

Het griepvaccin mag ook gelijktijdig worden toegediend met een coronavaccin. Uit onderzoek blijkt dat er niet meer bijwerkingen zijn of minder bescherming wanneer de twee vaccins op hetzelfde moment worden toegediend.

Meest gelezen