6 procent btw op gas en elektriciteit blijft, maar vanaf april kan een deel van de prijsverlaging tenietgedaan worden door hogere accijnzen 

De btw op gas en elektriciteit blijft op 6 procent, maar een deel van die prijsverlaging wordt tenietgedaan door hogere accijnzen, indien de energieprijzen weer dalen. De federale topministers van de regering-De Croo zijn dit overeengekomen in het kernkabinet. 

Midden juni verlengde de federale regering de energiemaatregelen tot het einde van dit jaar in een poging om de hoge energieprijzen te drukken. Daardoor bleef het btw-tarief voor gas en elektriciteit op 6 procent. 

Het kernkabinet is nu tot een akkoord gekomen: de btw blijft op 6 procent (komende van 21 procent). Maar vanaf april wordt er via accijnzen een deel van dat voordeel weer afgeroomd, wanneer de energieprijzen opnieuw (zouden) dalen.

Bij lagere energieprijzen stijgen de accijnzen, bij hogere energieprijzen dalen die. Dat gebeurt met het zogenoemde cliquetsysteem dat al aan de pomp voor motorbrandstoffen bestaat. Dat is het mechanisme dat de accijnzen laat stijgen als de brandstofprijs zakt, en de staatskas behoorlijk spekt op die manier.

De details voor de btw op gas en elektriciteit worden volgende week dinsdag bekendgemaakt in de beleidsverklaring van premier Alexander De Croo (Open VLD). Aan het accijnssysteem zijn er sociale correcties: voor grootverbruikers zullen de accijnzen hoger zijn, voor kleine verbruikers is er een goedkoper basispakket.

BEKIJK - "Tegelijk kan er ook een kleine accijnsverhoging komen als de prijzen gaan dalen", zegt minister van Financiën Van Peteghem in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen