FREBU

Archief van Beveren verrast door schenking Opwijk: "We kregen twee 18e eeuwse gravures met Beverse locaties"

Vrijwilligers van 't Opwijks Archief hebben onlangs twee 18e eeuwse gravures cadeau gedaan aan het Archief van Beveren. Dat was een complete verrassing, want de mensen kwamen gewoon het nieuwe archief van de gemeente bezoeken. De twee gravures tonen de belegering van Antwerpen vanuit het Land van Beveren en het kasteel Singelberg.

Het Archief van Beveren is twee bijzondere gravures uit de 18e eeuw rijker: "de Slag bij de Kouwensteinsedijk in 1585" van de Nederlandse schilder, dichter en etser Jan Luyken (1649-1712) en "Kasteel van Beveren", of "Kasteel Singelberg" van een onbekende kunstenaar. Beide hebben te maken met de belegering van Antwerpen vanuit het Land van Beveren en het kasteel Singelberg.

Een gravure is een afdruk in diepdruk-techniek van een afbeelding of een tekst die in een metalen plaat (of koper, ijzer of messing) is gegraveerd. Anders dan bij een ets, waarbij de tekening wordt verkregen door het inwerken van zuur, wordt bij een gravure de tekening direct in de plaat gekrast. De plaat wordt ingerold met drukinkt, daar wordt een blad papier op gelegd en beiden gaan door een drukpers. Zo wordt de tekening afgedrukt op papier.

Beveren had een brief gekregen van de gemeente Opwijk. "Een vrijwilliger bij het archief daar had thuis een gravure, waarop het kasteel Singelberg stond", vertelt schepen voor Cultuur Ingeborg De Meulemeester (N-VA). "Die nam contact met de  archivaris in Opwijk, en die heeft gezegd dat ze dat gingen schenken aan ons. We spraken af, maar toen ze bij ons kwamen bleken ze nog een tweede 18e-eeuwse gravure mee te hebben. Daarop staat de slag bij de Kouwensteinse dijk in 1585, van Jan Luyken. Dus we kregen eigenlijk 2 mooie gravures. Dat was een heel mooie verrassing! Om hen te bedanken hebben we hen een exemplaar gegeven van het boek over het Kasteel Singelberg." 

Ze hebben vermoedelijk wel veel waarde, want het zijn echt wel unieke stukken
Ingeborg De Meulemeester, schepen voor Cultuur Beveren (N-VA)

Van het kasteel Singelberg blijft niets meer over. Alleen een heuvel herinnert nog aan het vroegere kasteel van de Heren van Beveren. Die motte (getuigenheuvel) Singelberg heeft wel een erkende erfgoedwaarde. 

Over de financiële waarde kan De Meulemeester niet veel zeggen: "Ik weet het niet, maar ze hebben vermoedelijk wel veel waarde, want het zijn echt wel unieke stukken. We zijn er heel blij mee."

Het is nog niet duidelijk waar de gravures zullen terechtkomen en hoe ze zullen tentoongesteld worden. Voorlopig worden ze opgeborgen in het Beverse archief in Hof ter Welle, waar al de gemeentelijke kunstwerken worden bewaard.

FREBU

Meest gelezen