Spoeddienst AZ Turnhout werkt opnieuw normaal na kabelbreuk, ook niet-dringende zorg herneemt morgen

Op de spoeddienst van het AZ Turnhout kunnen weer nieuwe patiënten terecht. Ook niet-dringende operaties en afspraken kunnen opnieuw vanaf morgen. Bij werken werd gisteren een glasvezelkabel geraakt die de twee campussen van het ziekenhuis verbindt en heel wat software was daardoor buiten werking. Zo kunnen niet alle gegevens van patiënten opgezocht worden. De kabel wordt vrijdag hersteld. Intussen wordt gewerkt met een straalverbinding.

Dinsdagmiddag heeft er zich er in Turnhout een kabelbreuk voorgedaan. Daardoor is de database van de elektronische patiëntendossiers bij het ziekenhuis AZ Turnhout gecrasht. Operaties die bezig waren, werden afgewerkt, maar nieuwe werden niet meer gestart. Mensen die een afspraak hadden, werden opgebeld om die uit te stellen. Ambulances werden afgeleid naar andere ziekenhuizen. 

Dat laatste is intussen niet meer nodig. Zowel in Sint-Jozef als in Sint-Elisabeth werkt de spoeddienst weer normaal. Niet-dringende zorg kan ook weer vanaf morgen. Afspraken gaan weer gewoon door.  Het probleem was dat het ziekenhuis niet aan alle patiëntengegevens geraakte. "Een elektronisch patiëntendossier zit niet in een ziekenhuis op zich, maar in een ruimer netwerk en de communicatie daarmee is verstoord", zegt medisch directeur Goedele Beckers. "We kunnen dus geen externe gegevens ophalen, zoals gegevens die de huisartsen invullen in de databank en die beschikbaar zijn in alle ziekenhuizen in het land."

De kabel die aan de oorzaak ligt, werd geraakt bij werken onder het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Vrijdag wordt hij hersteld. Intussen wordt gewerkt met een straalverbinding tussen de twee campussen Sint-Jozef en Sint-Elisabeth.

Voor patiënten die al opgenomen waren in het ziekenhuis was er geen probleem, benadrukt het AZ Turnhout. "We kunnen hen veilig verzorgen. Onze artsen, verpleegkundigen en zo zijn gewoon aan het werk."

Meest gelezen