AFP or licensors

Realityster Kim Kardashian krijgt boete van 1,2 miljoen dollar voor verdoken cryptoreclame op Instagram 

TV-persoonlijkheid Kim Kardashian heeft van de Amerikaanse financiënwaakhond (SEC) een boete van 1,26 miljoen dollar gekregen. Die kwam er nadat ze bij een gesponsorde Instagrampost voor cryptomunten niet aangaf daarvoor betaald te zijn. Kardashian ging akkoord en zal de komende jaren ook geen reclame meer maken voor cryptomunten.

De boete komt er na een al langer aanslepend conflict tussen Kardashian en de Amerikaanse toezichthouder voor de financiële markten (SEC). Die had de televisiepersoonlijkheid op de vingers getikt nadat ze 250.000 dollar werd betaald door cryptomuntenverhandelaar EthereumMax voor een Instagrampost, maar in dat bericht niet aangaf dat het om sponsoring ging. Volgens de wet geldt er in de Verenigde Staten meldingsplicht voor zulke gesponsorde berichten. 

Niet voor iedereen juiste investering

Kardashian moet de toezichthouder 1,26 miljoen dollar betalen. Ze zal daarnaast ook meewerken aan een verder onderzoek en gaat de komende drie jaar geen reclame voor cryptomunten meer maken. "De zaak is een reminder dat als beroemdheden of influencers investeringsmogelijkheden promoten, dat niet betekent dat die producten voor iedereen de juiste investering zijn", laat de SEC in een verklaring weten. "Ook moet het beroemdheden en anderen eraan herinneren dat het wettelijk verplicht is te melden dat en hoeveel ze ervoor betaald krijgen om reclame te maken."

Kim Kardashians vermogen wordt op 1,8 miljard dollar geschat. 

Meest gelezen