archieffoto Suella Braverman
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Britse minister van Binnenlandse Zaken kondigt harde koers in migratiebeleid aan

De Britse regering gaat de aanpak van illegale immigranten nog verstrengen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman aangekondigd op het congres van de conservatieve partij. Wie illegaal het land binnenkomt, zal geen asiel meer kunnen aanvragen en wordt ofwel teruggestuurd, ofwel naar Rwanda gedeporteerd. 

Braverman zei dat er "te veel asielzoekers zijn die het systeem misbruiken" en niet in dienst staan van "de behoeften van de economie". Meer dan 33.500 mensen hebben sinds het begin van het jaar de gevaarlijke oversteek gemaakt over het Kanaal. Dat cijfer stijgt sinds 2018 gestaag, ondanks beloften van opeenvolgende conservatieve regeringen.

Veel van de vluchtelingen hebben recht op asiel. De Britse regering, die na de Brexit "weer controle over de eigen grenzen" wil krijgen, wil hen echter niet opnemen. Het controversiële plan om asielzoekers over te vliegen naar het Oost-Afrikaanse land Rwanda wordt momenteel niet uitgevoerd na een tussenkomst van een Europese rechtbank.

Braverman, die een staande ovatie kreeg op het congres van de conservatieve partij, zei dat het haar "droom" was dat de migranten voor Kerstmis naar Rwanda zouden worden gevlogen. 

Daarnaast wil Braverman ook klimaatactivisten strenge straffen opleggen. De politie heeft alle bevoegdheden nodig om demonstranten te stoppen die chaos en verstoring veroorzaken voor de gezagsgetrouwe meerderheid van de bevolking, zei ze. "Of jullie nu 'Just Stop Oil', 'Insulate Britain' of 'Extinction Rebellion' heten, wij zullen jullie achter de tralies zetten", benadrukte de minister.

Meest gelezen