Mechelen viert oudejaar voortaan met geluidsarm vuurwerk

De stad Mechelen heeft op Werelddierendag een charter ondertekend om geluidsarm vuurwerk te gebruiken met oudejaar. Samen met organisatie Mechelen Feest komt er na twee jaar opnieuw een oudejaarsviering op de Grote Markt. Met geluidsarm vuurwerk trekt de stad nu voluit de kaart van dierenwelzijn.

Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis komt er opnieuw een oudejaarsviering op de Grote Markt in Mechelen, maar wel met geluidsarm vuurwerk. "Geen betere dag om dit bekend te maken dan op Werelddierendag", zegt Vicky Vanmarcke (Open Vld), schepen van Dierenwelzijn. "Het was een van de eerste en belangrijkste punten die ik op de agenda zette, toen ik schepen werd. Nu kunnen we dit eindelijk invoeren."

We krijgen jaarlijks veel meldingen van mensen die honden, katten of paarden hebben. Die dieren zien heel hard af van vuurwerk

Vicky Vanmarcke (Open Vld), schepen Dierenwelzijn Mechelen

De knallen bij traditioneel vuurwerk halen een volume tot 170 decibels en dat heeft een grote impact op veel dieren. "We krijgen jaarlijks veel meldingen van mensen die honden, paarden of katten hebben. Die dieren zien daar heel hard van af en kunnen sterven door de stress die ze van die knallen krijgen." De stad trekt dus resoluut de kaart van dierenwelzijn door te kiezen voor geluidsarm vuurwerk.

Ook Mechelen Feest, die de oudejaarsviering organiseert, staat achter die beslissing. "Wij bouwen graag een groot feest, maar dat kan ook met respect voor de dieren in onze stad", zegt Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest. "Het is beter voor het dierenwelzijn, zonder dat we daarbij aan feestelijkheid inboeten."

Nu is er meer technologie en is het makkelijker te organiseren dan vijf jaar geleden
Vicky Vanmarcke (Open Vld), schepen Dierenwelzijn Mechelen

Vlaams minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), gaf alle steden en gemeenten al in 2017 het advies om geluidsarm vuurwerk in te voeren. "Toen was er nog wat denkwerk over hoe we dat zouden aanpakken", vertelt schepen Vanmarcke. "Nu is er meer technologie en is het makkelijker te organiseren dan vijf jaar geleden." 

Eerder besliste de stad al op de Vlaamse en de Nationale feestdag, 11 en 21 juli, geen vuurwerk meer af te steken. 

Meest gelezen