Gent onderhandelt met Fluvius over apart plan voor straatverlichting: "Lichten kunnen 's nachts niet altijd uit in levendige stad"

De stad Gent onderhandelt apart met netbeheerder Fluvius over een speciaal plan om de openbare verlichting te doven in de daluren. De netbeheerder had aan alle steden en gemeenten voorgesteld  om de lichten uit te schakelen tussen 23u00 en 05u00, behalve op vrijdag en zaterdag. "Voor een levendige stad, vol studenten, is dit niet mogelijk", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen). 

De stad Gent heeft apart onderhandelingen opgestart met de netbeheerder van de openbare straatverlichting over een eigen "brandregime". De stad wil de lichten vaker uit doen, maar niet zoals netbeheerder Fluvius voorstelt. Het speciale "brandregime" voor Gent moet de kosten helpen drukken want die zullen dit jaar naar schatting oplopen tot meer dan 5 miljoen euro, bijna het dubbele van het gemiddelde van de voorbije jaren. Dat blijkt uit een vraag van gemeenteraadslid Sven Taeldeman (Vooruit). 

We moeten er ook zeker voor zorgen dat mensen zich niet onveilig voelen als het vaker donker is, er komt overleg met de politie

Schepen Filip Watteeuw (Groen)

De lichten gewoon doven tussen 23u00 en 05u00 is voor een stad en Gent geen optie. "We zijn een levendige stad met heel wat inwoners en bezoekers. We hebben de grootste populatie studenten van Vlaanderen", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen). De stad kan niet zomaar in de studentenbuurt de lichten uit doen op donderdagnacht, een traditionele uitgaansavond. "Ook de sociale veiligheid is belangrijk, mensen mogen zich niet onveilig voelen omdat het wat vaker donker is. We moeten daarover overleggen met de politie." 

Deadline niet duidelijk

Gent heeft 35.000 lichtpunten die aangestuurd worden uit meer dan 1.200 elektriciteitskasten. Dat betekent dat een ingewikkeld doofplan niet uit te rollen is. Wel zou de stad met de tijdsduur en de periode waartussen gedoofd wordt, gespeeld kunnen worden. Wanneer het speciale plan voor Gent af zou kunnen zijn, is nog niet duidelijk. 

"Dimmen is nog niet mogelijk"

Gemeenteraadslid Taeldeman stelt voor om de straatverlichting te dimmen als energiebesparende maatregel. Dat is in Gent echter nog niet mogelijk. "Op dit moment bestaat 20 procent van onze straatverlichting uit LED-lampen. Dat is onvoldoende en daardoor is het dimmen op dit moment nog niet aan de orde." 

Meest gelezen