Gentse cultuurhuizen gaan cultuur toegankelijk maken voor iedereen: "Tijdstip, taal en bereikbaarheid aanpassen" 

Samen met 14 cultuurhuizen geeft de Gentse organisatie vzw Enchanté een speciaal programmaboekje uit om de drempel naar cultuur te verlagen. Door rekening te houden met de taal, de bereikbaarheid en het tijdstip van de voorstellingen, hopen ze meer mensen die het wat moeilijker hebben, toch van cultuur te laten genieten. 

"Via "Hartelijke plekken" kunnen burgers een ticket voor een voorstelling trakteren aan iemand die een avondje cultuur moeilijk kan betalen", vertelt Nele Roelens van de vzw Enchanté. "Daar hebben we gemerkt dat er ondanks de vele traktaties, maar weinig mensen de weg naar een cultuurhuis ook echt vinden. Er zijn nog te veel drempels."

Dans, concert of theater

"Daarom brengen we samen met 14 Gentse cultuurhuizen het programmaboekje Applaus uit. Daarin staan 27 culturele activiteiten, zoals dans, concerten of theatervoorstellingen. Wat het speciaal maakt, is dat het allemaal toegankelijke activiteiten zijn, waarbij we dus rekening houden met drempels."

De voorstellingen zijn niet te laat 's avonds, zodat de mensen weer thuisgeraken

Nele Roelens, vzw Enchanté

En die drempels zijn voornamelijk taal, mobiliteit en het tijdstip. "We zorgen dat de taal in de voorstellingen niet te moeilijk is. De cultuurhuizen zijn ook allemaal bereikbaar, zodat iedereen er gemakkelijk geraakt. De voorstellingen zijn ook niet te laat 's avonds, zodat de mensen thuisgeraken."

Door die drempels weg te werken, hoopt vzw Enchanté dat iedereen de mogelijkheid krijgt om te genieten van cultuur. "We gaan de boekjes verspreiden bij onze sociale partners en bij de juiste doelgroep. We hopen natuurlijk dat burgers nog altijd een uitgesteld ticket aankopen als traktatie voor iemand die het minder goed heeft. En dan hopen we die laatste via infosessies te overtuigen om erop in te gaan en wat cultuur te komen opsnuiven."

Meest gelezen