Familie van doodgeschoten Yannick V. dient klacht in wegens doodslag: "Onbegrijpelijke actie van de politie doet vele vragen rijzen"

De familie van Yannick V. dient klacht in wegens doodslag. Dat meldt hun advocaat John Maes. De 36-jarige Antwerpenaar werd vorige week doodgeschoten tijdens een politieoperatie tegen extreemrechts geweld en terreur. Hij werd tijdens een huiszoeking geraakt door een politiekogel en overleed ter plaatse.

De familie van Yannick V. (36) uit Merksem, die vorige week werd doodgeschoten door de politie tijdens een huiszoeking, gaat klacht met burgerlijke partijstelling indienen wegens doodslag. 

"Zijn ouders en zus hebben heel veel vragen rond de omstandigheden waarin alles is gebeurd. Het is klassiek dat er een onderzoek wordt opgestart naar aanleiding van dergelijke feiten, en wij willen daar als partij in betrokken zijn", aldus advocaat Johan Maes. "We willen het onderzoek volgen en in staat zijn om eventueel aanvullend onderzoek te vragen. Het is heel erg belangrijk dat er duidelijkheid komt: wie heeft geschoten, wie schoot als eerste, hoeveel schoten zijn er afgevuurd, waarom is men in die omstandigheden binnengevallen? Dit soort zaken zijn heel erg vaag en onduidelijk, en moeten opgehelderd worden."

Lees hier de integrale persmededeling van de ouders en zus van Yannick V.:

"Met diep verdriet maar ook met grote verbolgenheid moeten wij machteloos toekijken hoe de nagedachtenis van onze geliefde zoon en broer door sommige personen in de media besmeurd wordt.

Hij wordt volstrekt ten onrechte zonder meer beschreven als extreem-rechts, racistisch en zelfs als een gevaar voor onze samenleving.

Niets is minder waar, Yannick was een sociaal man, zorgzaam voor zijn familie en vrienden. 

Als goud- en zilverhandelaar kwam hij in contact met een grote diversiteit aan mensen bij wie hij een hoog aanzien genoot en met wie hij vaak ook vriendschapsbanden had opgebouwd.

Hij was een wapenliefhebber en verzamelaar, maar had een onberispelijke reputatie en was daardoor ook voorzitter van een vereniging van sportschutters.

Yannick had zijn eigen mening en gedachtegoed en kwam daar openlijk voor uit, zonder ook maar iemand te willen kwetsen of kwaad te doen.

Zijn gewelddadig overlijden ingevolge een voor ons onbegrijpelijke actie van de politie doet vele vragen rijzen.

Wij hebben dan ook aan onze raadsman opdracht gegeven om een klacht met burgerlijke partijstelling neer te leggen wegens feiten van doodslag, en hopen op een objectief en doortastend onderzoek naar de ware toedracht van zijn dood.

Tot slot willen wij iedereen bedanken voor alle reacties van medeleven die ons bereiken, en samen met al deze mensen hopen wij op eerherstel voor Yannick.

Aan de media vragen wij om onze privacy te respecteren zodat wij in alle sereniteit afscheid kunnen nemen van onze zoon en broer."

Doomsday preppers

De raadkamer in Antwerpen heeft dan weer de aanhouding bevestigd van Igor G. en Marc D. Zij werden vorige week opgepakt tijdens tien huiszoekingen in het extreemrechtse milieu, waarbij een grote hoeveelheid wapens en munitie werd aangetroffen. Ze zouden een aanslag tegen de overheid willen plegen hebben, maar hun advocaten betwisten dat.

"Na inzage van het dossier heb ik geen enkel element gevonden waaruit zou blijken dat hij een aanslag aan het voorbereiden was", zegt advocaat Ergün Top namens Igor G. Ook Marc D. ontkent bij monde van zijn advocaat Kris Luyckx alle tenlasteleggingen. "Een terroristisch misdrijf was absoluut niet aan de orde. Er zijn wapens gevonden, maar het ideologisch gedachtegoed ontbreekt."

Igor G. en Marc D. waren "doomsday preppers". Ze bereidden zich voor op het einde van de wereld door drank, voedsel, wapens en cash geld te verzamelen, moest het gezag ooit wegvallen. "Maar als we iedereen die dat gelooft achter de tralies moesten zetten, dan zouden ze gevangenissen moeten bijbouwen", zei Luyckx. 

"Dergelijk gedachtegoed is inderdaad niet illegaal. Ze wisselden informatie uit over waar je goedkope petroleumkachels kunt kopen of waar je hout kunt gaan opslaan. Daar gaat het over. En hoe is dit anders dan mensen die wc-papier of rijst inslaan bij een crisis? Belangrijk is dat er geen criminele connotatie was. Er is geen enkel element dat erop wijst dat hij geweld zou plegen. Bij mijn cliënt is ook geen enkel wapen aangetroffen", zegt meester Top, die wellicht in beroep gaat tegen de beslissing van de raadkamer. 

Meester Luyckx gaat met zijn cliënt nog bekijken of er beroep wordt aangetekend.

Bij de huiszoekingen in Merksem, Zandvliet, Antwerpen, Deurne, Berchem, Kasterlee en Gent werden vorige week in totaal zes personen opgepakt in het kader van een lopend onderzoek van het federaal parket. Ze zouden een vorm van gewapend verzet willen plegen hebben tegen de overheid, zonder dat daarbij reeds een concreet doel of tijdstip bepaald was. Igor G. en Marc D. werden aangehouden voor inbreuken op de wapenwetgeving en voor voorbereidende handelingen voor het plegen van een terroristisch misdrijf.

Meest gelezen