Archieffoto van oprukkende Oekraïense troepen.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïense leger stoot verder door in het zuiden: stort het Russische front rond Cherson nu ook in elkaar?

Ook vandaag lijken de Oekraïense troepen in sneltreinvaart door de Russische linies in het zuiden te breken richting de grote havenstad Cherson die eerder "geannexeerd" was door Moskou. De Russen zouden zich terugtrekken om niet omsingeld te raken, maar er zijn ook tekenen van paniek.

Gisteren zouden Oekraïense troepen in de vallei van de brede rivier Dnjepr tussen de 30 en 50 kilometer opgerukt zijn in de richting van Cherson. Vandaag hebben die tanks die opmars voort gezet, maar aan hun rechterflank zijn ook tal van dorpen heroverd op de Russen. Die trekken daar wellicht weg om niet omsingeld te geraken. 

De opmars is te volgen via sociale media waar foto's en video's te zien zijn van Oekraïense soldaten die hun blauwgele vlaggen hijsen aan monumenten in die dorpen en zo bewijs leveren voor hun successen. 

Die Oekraïeners staan nog wel een goeie 100 kilometer ten oosten van de belangrijke havenstad Cherson, maar toch verloopt hun opmars erg snel. Dat zou er op wijzen dat de Russen in paniek raken en -net zoals eerder in Izjoem en Liman- hun linies in elkaar zien storten. Her en der is op sociale media in Rusland of van pro-Russische separatisten paniek of toch onrust te horen. 

De Russen zouden zich nu terugtrekken naar Nova Kachovka. Die naam zegt u misschien niets, maar er ligt daar een belangrijke dam en brug over de erg brede rivier Dnjepr. Als de Oekraïeners die in handen krijgen, dan kunnen ze tot 25.000 militairen die in de regio Cherson zitten, afsnijden van het andere bezette gebied aan de oostelijke oever van de Dnjepr. Het wordt dan erg moeilijk voor de Russen om die troepen te bevoorraden of ze weg te halen. De val van Cherson zou dan nog slechts een kwestie van tijd zijn. Er zijn nog wel andere bruggen over de Dnjepr, maar een aantal daarvan zijn eerder beschadigd.

Cherson is naast Zaporizja, Loegansk en Donetsk een van de vier Oekraïense provincies die enkele dagen geleden "geannexeerd" is door Rusland. Dat gebeurde na schijnreferenda onder Russische bezetting. De annexatie wordt zo goed als door niemand erkend en gaat in tegen het internationaal recht en het charter van de Verenigde Naties. 

De voorbije dagen zijn grote delen van die gebieden overigens heroverd door de Oekraïeners, onder meer de stad Liman in de regio Donetsk. Nu lijkt dus ook de provincie Cherson in te storten, tenminste voor de Russen. De stad Cherson werd kort na het begin van de Russische invasie in februari door de Russen veroverd. (Lees verder onder de kaart hoe het nu verder kan gaan).

Remt de winter de oorlog af?

Volgens Kris Quanten, docent Militaire Geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, komt het er voor de Oekraïeners nu op aan om zo veel mogelijk door te zetten met hun offensieven voor de winter komt. Dat zei hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. Volgens Quanten zijn er doorgaans hevige regens in Oekraïne vanaf midden oktober en dat "herleidt het terrein tot modderpoelen waardoor troepen zich enkel op verharde hoofdwegen kunnen verplaatsen en dus erg kwetsbaar zijn".

Vanaf november begint de winterkou en dan bevriest de ondergrond. Toch is die dan zo vervormd dat pantservoertuigen kunnen vastlopen. Quanten verwacht dan ook dat de grootschalige offensieven zullen stilvallen tot februari of maart en we dan opnieuw lente-offensieven zullen zien.

Dat zou Poetin dan de kans geven om zijn reservisten te trainen en klaar te stomen maar Quanten ziet een groot nadeel: die motivatie zal niet groot zijn in de kou. Dat geldt ook voor de Oekraïense militairen, maar "die hebben een zeer concreet doel en vechten voor hun grond, voor hun vrouw en familie". Helemaal sluit Quanten echter een Oekraïense verrassingsaanval tijdens de winter niet uit, maar die moet dan wel rekening houden met sterke defensieve Russische linies in de oostelijke regio's Loegansk en Donetsk.

Meest gelezen