De bergen in de omgeving van Neom

Saudi-Arabië organiseert in 2029 de Aziatische Winterspelen in nog niet gebouwd skiresort en wellicht met kunstsneeuw

Saudi-Arabië is aangesteld als gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Opmerkelijk, want het woestijnland staat niet bepaald bekend als een wintersportbestemming. Daar wil het land verandering in brengen: de spelen zouden doorgaan in een bergachtig gebied waar het eerste skiresort van het land in aanbouw is.

Aan de oevers van de Rode Zee wordt Neom gebouwd: een enorm project ter waarde van enkele honderden miljarden euro's dat toeristen en investeerders naar Saudi-Arabië moet lokken. De haalbaarheid van het persoonlijke project van kroonprins Mohammed bin Salman wordt door verschillende architecten en economen sterk in twijfel getrokken. Trojena is een bergachtig gebied bij Neom waar een skiresort in aanbouw is.

Trojena is zowat het koudste deel van de regio. Daar dalen de temperaturen in de winter onder het vriespunt en is het sowieso frisser dan in de rest van het land. Het allereerste skiresort van het land zou tegen 2026 klaar moeten zijn. Of er ook effectief voldoende sneeuw zal vallen om het hele jaar door aan wintersport te doen, zoals wordt aangekondigd, is twijfelachtig. Vermoedelijk zal minstens deels met kunstsneeuw gewerkt worden.

Raja Randhir Singh, de voorzitter van het Aziatische Olympische Comité dat de Aziatische Winterspelen organiseert (midden), met een Saudische delegatie:

De Aziatische Winterspelen werden voor het eerst in 1986 georganiseerd. Het programma komt in grote lijnen overeen met dat van de Olympische Winterspelen. Er worden competities in het skiën, snowboarden, schaatsen en kunstschaatsen georganiseerd. Het gaat in totaal over 47 evenementen, waarvan 28 op sneeuw en 19 op ijs. Die spelen zouden dus in 2029 plaatsvinden in Saudi-Arabië.

Het land zet al enkele jaren hard in op de organisatie van grote sportevenementen, vooral om hun imago op te poetsen. Saudi-Arabië wordt door verschillende ngo's beschuldigd van het op grote schaal schenden van de mensenrechten.

Afgelopen voorjaar werd nog een flitsend promofilmpje voor het volgens velen onhaalbare project verspreid:

Meest gelezen