Videospeler inladen...

Van topdirecteur in de haven naar leraar in de klas: "Loon is pak minder, maar na 1 maand voel ik me terug in de maatschappij staan"

VRT NWS volgt een jaar lang Sandra De Canck die op 1 september de overstap maakte van de Antwerpse haven naar de school, twee heel verschillende werelden. Hoe verliep haar overstap? En hoe was het om als voormalig directeur van het loodswezen lessen internationale handel en recht te geven aan tieners? Hoe reageerden de leerlingen en haar collega's? Ontdek het in deze video.

Sandra De Canck is 47 en werkte 23 jaar bij het loodswezen in Antwerpen. In die functie moest ze voortdurend overleggen met vele partijen in de haven en ze beheerde veel moeilijke dossiers. Nu staat ze voor de klas in het GO! Atheneum in Antwerpen. Ze geeft er 9 verschillende vakken, van internationale handel tot logistiek. Haar leerlingen zitten in het derde, vierde, vijfde en zesde jaar ASO,TSO en BSO. 

Na 1 maand voor de klas, heeft Sandra nog altijd geen seconde spijt van haar beslissing om leraar te worden, ook al liep het de tweede week wat moeilijker.  Ze voelt zich verbonden met haar leerlingen en het geeft haar een goed gevoel dat ze maatschappelijk zinvol werk doet. 

Videospeler inladen...

Opnieuw meer zij-instromers

Maar Sandra staat zeker niet alleen met haar keuze. Vorig schooljaar stapten 4.398 mensen over van de privé naar het onderwijs. Daarmee ligt het aantal zij-instromers de helft hoger dan het jaar daarvoor toen er ook al een stijging was. 

Dat heeft wellicht te maken met de beslissing van Vlaams minister van onderwijs, Ben Weyts om het aantal knelpuntvakken waarbij kandidaten 10 jaar ancienniteit kunnen meenemen, uit te breiden tot 22. 

Deze cijfers tonen dat je op elke leeftijd kunt overstappen naar het onderwijs

Vlaams minister van onderwijs, Ben Weyts

In het basisonderwijs stijgt het aantal zij-instromers met bijna 45 procent. In het secundair onderwijs zijn het er zelfs 66 procent meer. En uit de cijfers blijkt  dat er kandidaten zijn van elke leeftijd: van twintigers tot vijftigers. "Deze cijfers tonen dat je op elke leeftijd kunt overstappen naar het onderwijs", zegt Vlaams minister van onderwijs, Ben Weyts.

Lerarenbonus moet nog meer kandidaten over de streep trekken

Sinds begin dit schooljaar is er ook de lerarenbonus voor wie nog geen pedagogisch diploma heeft. Daarmee word je per week maximum 3 uur vrijgesteld van lesgeven met behoud van je loon om de lerarenopleiding te volgen. Ook dat moet kandidaat-leraren over de streep trekken. 

"Want je kan meteen beginnen met lesgeven en dus geld verdienen in het onderwijs, terwijl je de ruimte krijgt om je lerarenopleiding af te werken", zegt de minister, die op deze 'dag van de leraar' nog eens het  maatschappelijk belang van het beroep benadrukt en de impact op het leven en de toekomst van jongeren.   

Meest gelezen