Minister Vandenbroucke (Vooruit) waarschuwt: "Mensen zien risico niet meer, maar coronavirus is er nog"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) waarschuwt voor een te lage inschatting van het risico op besmetting met het coronavirus, nu we aan het begin van een nieuwe besmettingsgolf staan. Omdat we doeltreffende maatregelen hebben tegen het virus, wordt het risico als minder groot ervaren, zegt hij. Vanmorgen was al gebleken dat het aantal besmettingen in stijgende lijn zit.

"De mensen zien het risico niet meer, maar het is er nog", waarschuwt Vandenbroucke in de bevoegde Kamercommissie. Die boog zich vandaag over een wetsontwerp dat de kwaliteit van de binnenlucht op publiek toegankelijke gesloten plaatsen moet opkrikken. "We brengen 85 procent van onze tijd binnen door. Het belang van een goede binnenluchtkwaliteit kan vanuit dit oogpunt niet genoeg worden benadrukt", aldus de minister.

Omdat we maatregelen nemen die doeltreffend zijn én die gevolgen hebben, wordt het risico als minder groot ervaren

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

"Het is het moment om eraan te herinneren dat er een vrij belangrijke circulatie van het virus is en dat we aan het begin van een golf staan", zegt Vandenbroucke. Volgens cijfers van Sciensano zijn tussen 27 september en 4 oktober per dag op weekbasis gemiddeld 28 procent gestegen.

"Misschien worden we geconfronteerd met de preventieparadox", zegt Vandenbroucke. "We hebben efficiënte maatregelen genomen, zoals vaccinatie. We weten dat ventilatie effectief is. Maar omdat we maatregelen nemen die doeltreffend zijn én die gevolgen hebben, wordt het risico als minder groot ervaren. We mogen ons niet door die preventieparadox laten vangen."

De minister benadrukt het belang van de boostercampagne die nu aan de gang is. Maar ondanks de sterke inspanningen van de overheden, zijn de resultaten daarvan in Wallonië en Brussel tot nu toe onvoldoende. "Onze modelbeheerders zeggen dat we minstens 50 procent van de kwetsbare bevolking moeten hebben, waarbij onder andere alle 50-plussers opnieuw moeten worden ingeënt met een booster. Daar zijn we ver van af, vooral in Wallonië en Brussel", zei hij. "Mensen zien het risico niet meer, maar het is er nog. Daarom moeten we dringend de campagne versnellen."

Meest gelezen