AFP or licensors

Na dodelijk schietincident op filmset: Alec Baldwin treft schikking met familie overleden beeldregisseur

Acteur Alec Baldwin heeft een schikking getroffen met de familie van beeldregisseur Halyna Hutchins, die vorig jaar omkwam bij een tragisch ongeval op de filmset van "Rust". Inhoudelijke details over de schikking zijn niet bekend. De opnames van de film zouden in januari hervat worden, met Baldwin én met de weduwnaar van Hutchins als uitvoerend producent.

Op 21 oktober 2021 slaat het noodlot toe op de filmset van "Rust". Acteur Alec Baldwin, die een van de hoofdrollen speelt in de film, vuurt een wapen af dat volgens hem was geladen met losse patronen. Maar dat bleek niet het geval, Baldwin raakt regisseur Joel Soeza (48) en beeldregisseur Halyna Hutchins (42). Die laatste overleeft het ongeval niet.

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" van 22 oktober 2021 over het dodelijke incident op de set van "Rust":

Videospeler inladen...

Het politie-onderzoek naar wat er precies gebeurd is, loopt nog, maar onderzoek van de overheidsdienst voor gezondheid en veiligheid in de staat New Mexico toonde wel al aan dat de makers van "Rust" het niet zo nauw namen met veiligheidsprotocollen voor het gebruik van wapens op de set. De producenten, onder wie ook Alec Baldwin, moeten een boete van bijna 137.000 dollar (126.000 euro) betalen. Dat is de maximumboete voor het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften.

Familie dient klacht in

Vier maanden na het ongeval dienen de nabestaanden van Hutchins ook klacht in tegen Baldwin, het productiebedrijf, producenten en verschillende crewleden. De aanklacht: grove nalatigheid. Maar er is dus een schikking getroffen. "Ik ben iedereen dankbaar die heeft geholpen deze tragische en pijnlijke zaak op te lossen", schrijft Baldwin op Instagram. 

De schikking werd bekendgemaakt in een schriftelijke verklaring van de betrokken partijen. Daarin wordt ook de weduwnaar van Halyna Hutchins geciteerd. "We hebben een schikking bereikt met Baldwin en de producenten en zullen daarom onze klacht laten vallen", aldus Matthew Hutchins. "Ik ben niet geïnteresseerd in het aanwijzen van een schuldige, iedereen is het erover eens dat de dood van Halyna een tragisch ongeluk was."

"Tijdens dit hele proces hebben alle betrokken partijen altijd gedacht aan wat het beste zou zijn voor Halyna's zoon", schrijft Baldwin op Instagram:

De opnames van "Rust" zouden in januari 2023 hervat worden met dezelfde cast en dus ook met Alec Baldwin. Nog opvallend: Matthew Hutchins wordt naar eigen zeggen uitvoerend producent van de film, de weduwnaar van Halyna Hutchins zal vanaf nu dus ook delen in de opbrengsten van "Rust". 

"Er was maar een logische manier om deze film af te werken en dat is als dat kon met de medewerking van Matthew en de familie Hutchins", zegt regisseur Joel Souza die zelf ook geraakt werd tijdens het fatale schietincident. "Het is met gemengde gevoelens, maar ik ben blij dat we allen samen kunnen afwerken wat Halyna en ikzelf gestart zijn. Ik zal er alles aan doen om Halyna te eren met deze film en haar trots te maken."

Halyna Hutchins
2019 Getty Images

Meest gelezen