Vlaams-Oekraïense Anastacia Galouchka net terug van Izjoem: "Heroveringen zijn opsteker, maar militairen beseffen dat winter niet in voordeel is"

De herovering van gebieden door het Oekraïense leger is een opsteker voor de bevolking en militairen, maar de twijfel en onzekerheid over de toekomst blijft groot. Dat merkt de Vlaams-Oekraïense Anastacia Galouchka die net is teruggekeerd uit Izjoem. "De mannen aan het front weten dat de slag nog heel lang en zwaar zal zijn. Ze beseffen dat de winter eraan komt en dat dat niet in hun voordeel is", vertelt ze in "Laat".

Na een paar weken van relatieve rust is er in de oorlog in Oekraïne veel gebeurd de voorbije dagen. Het Oekraïense leger herovert met mondjesmaat terrein dat door de Russen een paar dagen geleden nog werd geannexeerd. Onder meer in de regio rond Charkov in het noordoosten, en in de oostelijke steden Izjoem en Liman boekten de Oekraïners successen. En ook in de buurt van Cherson in het zuiden lijkt de opmars zich door te zetten.

"Voor de bevolking is dit een enorme boost", vertelt de Vlaams-Oekraïense Anastacia Galouchka in "Laat". Galouchka is net terug in België, de voorbije drie weken verbleef ze in Izjoem. "In Oekraïne woedt de oorlog niet alleen op het slagveld, maar ook online. Aan de memes en de sfeer op Twitter merk je dat de toon veranderd is."

Winter komt eraan

"Maar wanneer ik praat met mannen aan het front, merk ik vooral dat ze nog steeds met twijfel en onzekerheid naar de toekomst kijken. De heroveringen geven hen veel goede moed, maar ze weten dat de slag nog heel lang en zwaar gaat zijn. Ze beseffen dat de winter eraan komt en dat dat niet in hun voordeel is."

Dat heeft alles te maken met de manier waarop de oorlog gevoerd wordt. "De Oekraïners zijn op veel plaatsen aan het strijden in steppegebieden waar ze zich hebben ingegraven in loopgraven tussen stukken bos in", legt Galouchka uit. "Wanneer de bladeren gaan vallen, staan al die posities open en bloot. De Russen zijn bovendien massaal aan het investeren in drones, waarmee ze aan het patrouilleren zijn."

BEKIJK - "Oekraïne staat nog altijd financieel en op het vlak van ontwikkeling van hun leger niet op hetzelfde niveau als Rusland", aldus Galouchka:

Videospeler inladen...

Russen op de vlucht

Tegelijk horen we hoe Russische militairen op de vlucht slaan om niet omsingeld te worden door het Oekraïense leger. "Wij hebben met heel veel mensen gesproken en die zeiden dat ze zo snel aan het lopen waren dat hun broek bijna afzakte", bevestigt Galouchka. "Sommigen hebben zelfs auto's of brommers van de bevolking gestolen omdat ze met hun eigen tanks niet meer weg konden geraken."

Volgens Galouchka slaan de Russen massaal op de vlucht omdat ze niet dezelfde moreel hebben als de Oekraïners. "De Russen weten niet waarvoor ze vechten, terwijl de Oekraïners beseffen dat ze vechten voor het voortbestaan van hun land, hun nationaliteit, taal en cultuur. Dat is een heel ander principe om uw leven voor neer te leggen.

BEKIJK - "In theorie ergens achter staan is totaal iets anders dan het met uw eigen leven te moeten bekopen", zegt Galouchka:

Videospeler inladen...

Kernwapens

Dat Rusland mogelijk kernwapens zou willen gebruiken, schrikt de Oekraïners niet af, stelt Galouchka." In Oekraïne is er sinds 24 februari (de dag van de inval, red.) al het besef dat dat een optie is." Ze merkt dat de Oekraïners die in hun land gebleven zijn, beseffen dat ze kunnen sterven. "Over kernwapens circuleert in mijn vriendengroep zelfs de grap dat we dan tenminste allemaal samen sterven en het snel gedaan zal zijn. Dat is niet de slechtste manier om heen te gaan."

Over kernwapens circuleert in mijn vriendengroep zelfs de grap dat we dan tenminste allemaal samen sterven

Anastacia Galouchka

Het zijn de gesprekken met haar familie en vrienden die Galouchka helpen om haar job als journaliste vol te houden. "Ik praat met mensen die gefolterd zijn geweest, die verkracht zijn geweest of hun stervend kind in hun handen hebben gehouden. Ik denk dat je een beetje een onmens moet zijn om dat gewoon achter je te kunnen laten. Gelukkig heb ik een goed sociaal netwerk."

Terugkeren naar België

Ook regelmatig terugkeren naar België heeft ze nodig. "Zelfs in Kiev is de oorlog overal rondom mij. Het feit dat daar een avondklok geldt, dat er sirenes loeien en dat elk gesprek over de oorlog gaat, werkt op uw gemoed. Het doet goed om naar hier te komen, met mijn vriendinnen af te spreken en eens te praten over banale zaken als een date die slecht is gelopen."

Toch wil Galouchka blijven terugkeren naar Oekraïne. "Volgende week ga ik opnieuw en ik denk dat ik blijf terugkeren zolang ik daar iets goed kan doen, zolang ik de verhalen van mensen kan blijven vertellen."

BEKIJK - "Ik zal blijven terugkeren naar Oekraïne tot de overwinning van Oekraïne", zegt Galouchka stellig:

Videospeler inladen...

Meest gelezen