Artsen AZ Sint-Lucas brengen theaterstuk 'God van de Slachting' voor het goede doel

Vier artsen van het AZ Sint-Lucas in Gent staan voor de tweede keer op de theaterplanken voor het goede doel. Nadat ze in 2019 'Het Diner' van Herman Koch als theaterstuk hadden opgevoerd, brengen de vier nu 'God van de Slachting' van Yasmina Reza. De opbrengst van de voorstellingen gaat integraal naar drie goede doelen: de vzw's H.E.L.P., Touché en Revive.

Na hun goede ervaringen in 2019 met 'Het Diner' kregen Marianne Lippens, Koen Willems, Birgitte Vangehuchten en Harald Peeters stilaan opnieuw zin om iets te brengen. "Een tiental jaar geleden hebben we Yasmina Reza haar stuk in het NTGent gezien met Jan Eelen als regisseur", zegt anesthesiste Birgitte Vangehuchten.

 "We waren daar toen erg van onder de indruk. Het is een schitterend geschreven stuk en daarom hebben we er voor deze voorstelling naar teruggegrepen. We wilden allemaal graag iets doen voor een goed doel en we zijn ook alle vier geïnteresseerd in theater. Daardoor was de keuze snel gemaakt om een stuk te brengen."

Krachttoer

Buiten de theaterzaal zijn de vier ook collega's in het AZ Sint-Lucas ziekenhuis in Gent. Maar door samen theater te maken, hebben ze elkaar ook op een andere manier leren kennen. "Je leert elkaar zeer goed kennen", zegt psychiater Koen Willems. "Zowel in leuke als in moeilijke tijden want het is niet altijd eenvoudig, moet ik zeggen. Het is toch een krachttoer om de tekst uit je hoofd te leren en elkaar aan te voelen, maar het is bijzonder leuk om te doen."

Het stuk staat onder leiding van de Gentse acteur en regisseur Lucas Tavernier die via een gemeenschappelijke vriend bij het project betrokken raakte. "Een jaar of vier geleden kreeg ik via een gemeenschappelijke vriend van Birgitte de vraag om het stuk te regisseren. Ik heb in het begin wel wat geaarzeld want het is natuurlijk een enorme tijdsinvestering en als ik iets doe wil ik het ook goed doen." 

Je kan dan ook een kat een kat noemen en een graad van veeleisendheid hebben die zij ook in hun job aan de dag leggen
Lucas Tavernier

"Dokters zijn het gewend om met het menselijk lichaam om te gaan. Ze weten wat naakt is en er is een zekere schaamteloosheid (lacht). Je kan dan ook een kat een kat noemen en een graad van veeleisendheid hebben die zij ook in hun job aan de dag leggen. Dat heeft ervoor gezorgd dat het stuk een kwaliteit bereikt heeft waar ik echt wel fier op ben en alleen maar chapeau kan zeggen aan de spelers."

Het stuk is vanaf deze vrijdag (7 oktober) te zien in het Scala-theater in Gent.

Meest gelezen