Videospeler inladen...

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw na huiszoeking bij Yannick V.: "De license to kill bestaat niet in België"

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw vindt het niet meer dan normaal dat de ouders van Yannick V. na de dood van hun zoon bij een huiszoeking naar antwoorden zoeken. Die is vorige week doodgeschoten tijdens een politieoperatie tegen extreemrechts geweld en terreur. Van Leeuw wijst erop dat het een standaardprocedure is om speciale eenheden in te zetten bij een huiszoeking als er veel wapens in het huis aanwezig zijn en als de wapenwetgeving overtreden is. 

Gisteren raakte bekend dat de familie van Yannick V. (36) uit Merksem, die vorige week werd doodgeschoten door de politie tijdens een huiszoeking, een klacht met burgerlijkepartijstelling wegens doodslag gaat indienen. "Zijn gewelddadig overlijden ingevolge een voor ons onbegrijpelijke actie van de politie doet vele vragen rijzen", schrijven zijn ouders en zijn zus in een persmededeling. 

Als iemand zo veel wapens thuis heeft, kan ik geen maatschappelijk assistent sturen

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw

"Ik begrijp heel goed wat de ouders doen", reageert federaal procureur Frédéric Van Leeuw in "De afspraak". "Ik vind het niet meer dan normaal dat zij vragen hebben en dat ze naar de waarheid zoeken. Ik heb er geen enkel probleem mee dat zij zich burgerlijke partij stellen."

Hij wijst er ook op dat het een standaardprocedure is dat operaties worden onderzocht waarbij een dode valt door een politiekogel. Maar hij wijst er ook op dat het óók een standaardprocedure is om een gewapende speciale eenheid naar een huiszoeking te sturen als er veel wapens aanwezig zijn en als er sprake is van een overtreding van de wapenwet. "Als iemand zo veel wapens thuis heeft, kan ik geen maatschappelijk assistent sturen."

Hier geldt nog altijd zelfverdediging, zelfs voor de politie

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw

Dat de politiemensen als eerste zouden hebben geschoten trekt Van Leeuw in twijfel. "Ze hebben een procedure: ze gaan nooit meteen schieten. De license to kill bestaat nog altijd niet in België. Hier geldt nog altijd zelfverdediging, zelfs voor de politie." Dat is in Frankrijk bijvoorbeeld anders, want daar hebben sommige eenheden wel het recht om eerst te schieten als ze dat nodig vinden.

Van Leeuw moet wel toegeven dat hij niet weet of de politieagenten in Merksem uitgerust waren met een bodycam. "Ik bepaal niet hoe de politie uitgerust moet zijn."

"Als de speciale eenheden daar binnenvielen, was het niet om die man te doden", benadrukt de procureur.  

Ik krijg al die vragen niet als het gaat over moslimterrorisme

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw

In ons land bestaat de vrijheid van meningsuiting en mogen mensen best extreme gedachten hebben. "Maar als gedachtegoed leidt tot geweld, kan dat niet." Al geeft Van Leeuw toe dat er een spanningsveld bestaat voor wanneer de politie in dergelijke gevallen mag tussenkomen.

Hij heeft er alle vertrouwen in dat er niet voor niets een onderzoeksrechter is gevat, en dat die vervolgens heeft geoordeeld dat het nuttig was om speciale eenheden naar de huiszoeking Merksem te sturen. "Ik krijg al die vragen niet als het gaat over moslimterrorisme", merkt hij op. 

Het valt hem op dat na de coronacrisis veel mensen zijn geradicaliseerd. "Er zijn mensen die zich enorm eenzaam hebben gevoeld. Eenzaamheid is enorm gevaarlijk voor mensen die zich niet goed voelen." Volgens Van Leeuw radicaliseren sommigen van hen en gaan ze op zoek naar antwoorden bij een leidersfiguur die een vijand aanwijst. "We moeten dat opvolgen."

BEKIJK - Frédéric Van Leeuw verdedigt de inzet van speciale eenheden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen