Feel Good Festival in Genk moet geestelijke gezondheidszorg toegankelijker maken voor jongeren

OverKop Genk wil met het 10-daagse Feel Good Festival ervoor zorgen dat jongeren zich beter in hun vel voelen. Door in jeugdcentrum ‘Rondpunt 26’ in Genk een combinatie aan te bieden van vrije tijd en een professioneel luisterend oor, wil het centrum de drempel verlagen naar mentale hulpverlening. 

Corona mag dan voorbij zijn, het mentale welzijn van veel jongeren staat nog steeds onder druk. Bij OverKop kunnen ze deelnemen aan het vrijetijdsaanbod  of een beroep doen op een professionele hulpverlener, jongerenwerker of eerstelijnspsycholoog.    

“Iedereen die zin heeft om te ontspannen na de schooluren is welkom", zegt Tessa Debaeke, teamcoördinator en eerstelijnspsychologe van OverKop Genk. “Onze rode draad doorheen het festival is ‘Feel good!’. Jongeren kunnen er onder andere deelnemen aan een fotobooth, aan sumoworstelen doen of deelnemen aan workshops. Maar er wordt ook afgesloten met een groepsgesprek, met als thema ‘Het leven zoals het is'.

Ik vind hier rust maar kan ook praten over hoe ik me voel

"Ik kom heel vaak naar OverKop om wat rust te vinden", vertelt een Genkse jongere. "Toen ik hier voor het eerst kwam, werd ik met open armen ontvangen. Niemand veroordeelt hier iemand. Ik kan hier ook terecht voor privé-gesprekken over mijn mentale gezondheid maar ik krijg bijvoorbeeld ook studeertips. Ik word hier echt goed geholpen."

Praten over hoe je je voelt is makkelijker als je intussen aan het voetballen bent

"Vrije tijd is een voorwaarde om je mentaal gezond te voelen", zegt Tessa Debaeke van OverKop. "Connectie met anderen, je amuseren met anderen en misschien ook de zorgverlener zo leren kennen, dat maakt het makkelijker om hulp te vragen, bij elkaar of bij de zorgverlener. Het is een basisrecht om vrienden te hebben en je te amuseren. Als je, door bijvoorbeeld samen te voetballen, een connectie krijgt met iemand, wordt het makkelijker om over je problemen te praten", besluit Debaeke. 

Het is de bedoeling van het festival om vertrouwde maar ook zoveel mogelijk nieuwe gezichten in het OverKop-huis te verwelkomen”, zegt Tessa. “We merken dat steeds meer jongeren de weg vinden naar ons, fysiek of online. In 2022 telden we tot nu toe al 1.056 deelnemers tussen 14 en 25 jaar."

Meest gelezen