PA Wire/PA Images

Dan toch geen comeback van Bruce Willis: acteur verkoopt zijn gezicht niet aan Russisch deepfakebedrijf 

Verschillende internationale media bejubelden vorige week de (digitale) comeback van Amerikaans acteur Bruce Willis. In tal van artikels was te lezen dat Willis de rechten op het gebruik van zijn gezicht verkocht had aan een Russisch deepfakebedrijf. Zo zou een digitale versie van de Die Hard-acteur kunnen schitteren in nieuwe films. Daar is niets van aan blijkt nu.

In maart dit jaar maakte Bruce Willis (67) bekend dat hij stopt met acteren. Hij kampt met afasie, een taalstoornis die het vermogen van mensen om een taal te gebruiken doet afnemen, zowel bij lezen, spreken, luisteren, schrijven of begrijpen. De laatste jaren had Willis het daardoor niet gemakkelijk op filmsets. Hij droeg een oortje om zijn teksten toegefluisterd te krijgen en kon soms moeilijk op zijn woorden komen.

“Geen overeenkomst”

Het verklaart waarom zo enthousiast werd gereageerd op het (valse) nieuws dat de acteur toch opnieuw te zien zou zijn dankzij deepfaketechnologie. In verschillende internationale media, zoals de Daily Mail, verscheen vorige week dat Willis een akkoord had gesloten met het Russische bedrijf Deepcake. Met behulp van artificiële intelligentie zou Deepcake een digitale  “tweeling” van Willis maken, gebaseerd op hoe hij eruitzag in films van de jaren 80 en 90. De deepfakeversie zou in nieuwe films kunnen optreden.

Enkele dagen geleden liet een woordvoerder van Willis echter weten aan BBC dat er helemaal “geen samenwerking of overeenkomst” is met Deepcake. Er is dus ook geen sprake van een digitale comeback.

Reclamefilmpje

Wat wel klopt, is dat Deepcake al eens een deepfakeversie heeft gemaakt van Willis. Vorig jaar hielp het bedrijf een reclamefilmpje maken voor een Russisch telecombedrijf. Het gezicht van een andere acteur werd aan de hand van AI daarin vervangen door dat van Willis.

Bekijk hieronder de advertentie met de deepfakeversie van Bruce Willis:

Deepcake promoot die creatie op zijn website met een quote van Bruce Willis: “I liked the precision of my character. It's a great opportunity for me to go back in time.” ("Ik vind de precisie van mijn karakter leuk. Het is een geweldige kans voor mij om terug in de tijd te gaan."). Het is onduidelijk of Bruce Willis ooit zijn toestemming heeft gegeven voor de advertentie, en of hij dit ook echt gezegd heeft.

Dat een acteur zijn gezicht zou verkopen en zo voor altijd in films kan verschijnen, klinkt overigens niet heel onwaarschijnlijk. Vorige week gaf Darth Vader-acteur James Earl Jones filmmaatschappij Lucasfilm en Disney de rechten om zijn stem via technologie na te maken voor toekomstige films en series. 

En wie betreurt dat Bruce Willis is gestopt met acteren: er komen nog enkele nieuwe films met hem, in vlees en bloed, aan. Zo is hij binnenkort te zien in de actiefilm Detective Knight: Rogue.

Meest gelezen