GO! scholengroep Gent verwelkomt beginnende leerkrachten op Startersfestival aan de Voskenslaan

Op het Startersfestival krijgen beginnende leerkrachten de kans om elkaar en hun mentors beter te leren kennen. De Gentse GO! scholengroep wil de uitval van leerkrachten voorkomen door extra in te zetten op hun begeleiding bij het begin van hun loopbaan. Zo'n 180 leerkrachten kwamen op het Startersfestival samen.

Het Startersfestival op de Hogent campus aan de Voskenslaan is voor de GO! scholengroep een ideaal moment om uitleg te geven over de aanvangsbegeleiding. Beginnende leerkrachten krijgen een mentor toegewezen die ervoor zorgt dat ze ondersteuning krijgen van een volledig schoolteam. Onder de Gentse GO! scholengroep vallen 33 scholen en centra met daarin meer dan 12.000 leerlingen en 2.800 personeelsleden.

"Je kan het Startersfestival eigenlijk als de Kick-Off van onze aanvangsbegeleiding beschouwen", zegt Eva Van Buggenhout, communicatieverantwoordelijke van de GO! scholengroep Gent. "Elke starter krijgt een mentor toegewezen en daarnaast voorzien wij vanuit de scholengroep een heel aanvangsbegeleidingstraject. Dat zijn verschillende sessies waarbij we onze starters ondersteunen bij het eerste schooljaar dat toch wel heel cruciaal is. Vandaag hebben we bijvoorbeeld een eerste sessie gegeven rond zelfzorg. Welzijn is heel belangrijk voor onze scholengroep want door de hoge werkdruk hoor je van veel burn-out's onder de leerkrachten. We willen hen van bij de start de juiste tools geven om dat tegen te gaan."

Je kan een mentor zien als een coach waarbij starters terecht kunnen met allerlei vragen
Eva Van Buggenhout

Een mentor is ook iemand die al ervaring heeft in het beroep zodat startende leerkrachten niet blijven zitten met problemen, maar meteen hulp kunnen krijgen. "De mentors hebben al heel wat ervaring opgedaan in de praktijk en weten zeer goed wat de uitdagingen zijn. Ze kunnen meteen bepaalde oplossingen aanreiken en daardoor heel kort op de bal spelen. Je kan een mentor zien als een coach waarbij starters terecht kunnen met allerlei vragen."

Uitdagingen

Ongeveer 1 op de 3 startende leerkrachten stapt na 5 jaar uit het onderwijs. Leerkrachten worden soms overweldigd door de hoeveelheid werk die buiten de schooluren bij het beroep komen kijken. "Er komt tegenwoordig heel veel op je af als leerkracht", zegt leerkracht Valerie Coppens. "Vroeger was het zo dat je je alleen moest bezighouden met onderwijs, maar vandaag komt daar ook een groot deel opvoeding bij. Er zijn veel verschillende problematieken en veel meer specifieke noden waarmee we rekening moeten houden. Als beginnende leerkracht kan het heel zwaar zijn om aan al die verschillende zaken tegemoet te komen. Er komt veel meer bij kijken dan alleen lessen voorbereiden."

Meest gelezen