UZ Antwerpen organiseert eerste officiële golfwedstrijd voor "Golfen na Kanker": "Vooral de ziekte even vergeten"  

Op de terreinen van golfclub Drie Eycken & Cleydael in Aartselaar hebben vandaag 22 (ex-) kankerpatiënten deelgenomen aan een wedstrijd met 18 holes. Ze vormden telkens een team met een ervaren golfer, waaronder enkele dokters. "We willen patiënten aan het bewegen krijgen omdat dat enorm belangrijk is voor hun herstel", vertelt gynaecologisch oncoloog Xuan Bich Trinh. 

Het UZ Antwerpen heeft vandaag samen met Golf Vlaanderen en de golfclubs Drie Eycken & Cleydael een eerste golfwedstrijd georganiseerd in het kader van het project "Golfen na kanker".  Met dat project wil het ziekenhuis (ex-) kankerpatiënten herinneren aan het belang van bewegen. "Dat wordt vaak onderschat. Verschillende studies tonen aan dat het de kansen op genezen verhoogt. Stilzitten is echt een probleem. Minstens 4 uur per week wandelen is eigenlijk al voldoende om aan de betere overlevingskans te komen", aldus oncoloog Bich Trinh. 

Golfen als de ideale sport

Golfen is dan ook de ideale sport volgens ex-patiënt Saskia Thomas. "Het is eigenlijk een heel open sport. Je moet geen goede conditie hebben. Het is ook voor jong en oud.  Dat is positief, want niet iedereen kan na een kankerbehandeling die topconditie terug opbouwen. Bovendien hangt er een zeer toffe sfeer. Je speelt met je dokter, maar je bent zeer open met elkaar."

Ook deelneemster Inneke Devos is blij dat ze heeft meegedaan. "Kankerpatiënten hebben na hun behandeling de neiging om stil te gaan zitten. Dat komt omdat je serieus afgetakeld bent. Nu heb ik me met lotgenoten herpakt om terug te sporten. We praten niet altijd over die periode, maar met weinig woorden worden we verstaan. Ik denk dat dat heel belangrijk was. Je hebt het gevoel dat je conditioneel vanaf nul start, maar het komt snel terug. Als de dokter wint, zou hij in het water vliegen (lacht). "

Golf is maar een van de drie sporttrajecten waaraan patiënten kunnen deelnemen. De trajecten worden allemaal medisch opgevolgd. Hoewel ze zijn ontstaan in het UZA, zijn ze toegankelijk voor alle kankerpatiënten. Er is ook sponsoring voorzien, zodat de eigen bijdrage beperkt blijft. Een derde editie van "Golfen na kanker" start volgende week met 12 patiënten. 

Meest gelezen