Château Miraval.

Angelina Jolie doet tegenzet in rechtszaak over wijngaard en doet van A tot Z relaas van vlucht: "Brad Pitt kneep keel dicht van ons kind"

Hollywoodactrice Angelina Jolie heeft een klacht ingediend tegen haar ex-man Brad Pitt in een dispuut over hun gezamenlijke Franse wijngaard. Daarbij zijn nieuwe pijnlijke details naar bovengekomen over een tumultueuze vliegtuigreis uit 2016 die de aanleiding geweest is voor hun echtscheiding. Zo zou een beschonken Pitt bier en wijn over de kinderen gekieperd hebben en de keel van een van de kinderen dichtgeknepen hebben.

Zes jaar sleept intussen de vechtscheiding aan. Daarbij focust de juridische strijd zich al een tweetal jaar op Château Miraval SA, de wijngaard en wijnmakerij van het voormalige koppel in het zuiden van Frankrijk. Acteur Pitt sleepte eerst Jolie voor de rechtbank omdat zij haar aandeel had verkocht aan een Luxemburgse drankenfabrikant die onder de controle valt van een Russische oligarch. Elke verkoop in Miraval moest nochtans in onderling overleg gebeuren, zegt Pitt. En dat zou niet gebeurd zijn.

In gerechtsdocumenten die in juni nog werden ingediend, beweert Pitt dat zijn ex-vrouw hem schade probeert te berokkenen. "Onder de leiding van Pitt werd de wijnmakerij een internationaal succesverhaal van miljoenen dollars. Jolie heeft niets bijgedragen en wist dat de oligarch Pitts investering zou proberen ondermijnen", klinkt het langs de kant van de advocaten van Pitt. "Hij werd gedwongen tot een zakelijk partnerschap met een compleet onbekende."

Over Château Miraval
Als koppel besloten Jolie en Pitt hun kinderen op te voeden in Frankrijk waar ze in 2008 een kasteel met bijhorend domein van maar liefst 485 hectare kochten. Kostprijs: naar schatting 25 miljoen euro.

Waarom Frankrijk? De privacyregels voor de pers zijn er een pak strikter en het koppel hoopte op meer rust. Bovendien is Frankrijk een goede uitvalsbasis voor opnames in Europa en van Pitt is geweten dat hij een passie heeft voor architectuur. Bij het kasteel in het pittoreske dorpje Correns, in het departement Var, hoorde ook een wijngaard waar de veelgeprezen (en gelijknamige) rosé wordt gemaakt.

"Geheimhoudingscontract en mishandeling op privéjet"

Gisteren diende Jolie Pitt van antwoord. Zij sleurt hem op haar beurt voor de rechter voor de wijngaard. In gerechtsdocumenten die onder meer The New York Times kon inkijken, stelt de actrice dat ze wel degelijk onderhandelde met haar ex-man over haar aandeel (40%) in Miraval, maar dat Pitt eiste dat ze een geheimhoudingscontract zou tekenen. Jolie werd verboden om - buiten de rechtszaal dan - te spreken over de vliegtuigreis van het gezin in 2016. Dat pikte ze niet en de onderhandelingen werden afgebroken. 

Brangelina hield 12 jaar stand.

In de gerechtsdocumenten doet Jolie deze keer daarbij het erg gedetailleerde relaas van de bewuste vlucht. Jolie, Pitt en hun zes kinderen (toen tussen de 8 tot 15 jaar oud) namen op 14 september 2016 een privéjet van Frankrijk naar Californië. Pitt bleek onder invloed en zou Jolie verweten hebben "te onderdanig" zijn naar de kinderen toe waarop de ruzie escaleerde. Hij zou haar door elkaar hebben geschud en haar naar de badkamer hebben gesleurd, achteraan het vliegtuig. Een van de kinderen nam het vervolgens verbaal op voor zijn/haar moeder.

Pitt zou in een reactie "het kind naar de keel hebben gegrepen". Jolie greep Pitt langs achteren om hem te stoppen, waarop hij zich zou hebben laten vallen op de passagierszetels waardoor Jolie blauwe plekken opliep aan rug en elleboog. De rest van de vlucht zaten de kinderen en Jolie neer, "stil onder dekentjes", terwijl Pitt regelmatig briesend opdook en op een gegeven ogenblik bier en wijn kieperde over de kinderen.

FBI onderzocht incident

Het voorval werd destijds onderzocht door de FBI (de normale procedure bij incidenten in de lucht, red.), maar de autoriteiten gingen niet over tot vervolging. Na zijn breuk met Jolie vertelde Pitt openlijk over zijn drankverslaving in interviews. "Ik dronk om te vluchten", analyseerde de acteur.

Hij heeft naar eigen zeggen de alcohol al een tijdje vervangen "door sapjes en water". Pitt vond hulp op bijeenkomsten van de AA (Anonieme Alcoholisten) en bij een therapeut. Pitt en Jolie delen momenteel de voogdij over de kinderen, Jolie heeft de fysieke voogdij gekregen.

Meest gelezen