Archieffoto
BELGA/WAD

Agentschap Wegen en Verkeer laat nóg een deel van het viaduct van Merksem afsluiten door beschadigde brugvoeg 

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) laat vannacht nog een deel van het viaduct van Merksem op de Antwerpse ring (R1) richting Nederland afsluiten. Door een beschadigde brugvoeg is op dit moment de linkerrijstrook op het viaduct al afgesloten tot vlak voor de voeg, maar de meest recente inspectie heeft volgens het Agentschap aangetoond dat het aangewezen is om ter hoogte van de voeg nu ook de tweede rijstrook van rechts af te sluiten. De snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur blijft gelden. Een structurele herstelling van de brugvoeg kan pas in januari.

Eind september werd een noodherstelling uitgevoerd aan een brugvoeg op het viaduct van Merksem, ter hoogte van het Sportpaleis. In afwachting van de definitieve herstelling die pas in januari kan plaatsvinden volgt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het gedrag van de voeg van dichtbij op met doorgedreven technische inspecties. 

De laatste inspectie heeft volgens het Agentschap aangetoond dat het aangewezen is om de verkeerssituatie opnieuw bij te sturen, "om de impact van de zware verkeersdruk op de voeg beter onder controle te houden". Een aannemer zal daarom in opdracht van AWV de tweede rijstrook van rechts, ter hoogte van de tijdelijk herstelde brugvoeg, afsluiten. 

Om ter hoogte van de voeg een snelheidsremmend effect te creëren, is de meest linkse rijstrook al een poosje afgesloten op het viaduct, tot een 150-tal meter voor de brugvoeg. Dat blijft ook na de aanpassing zo. 

Vannacht tijdelijk drie rijstroken afgesloten

Vanaf 23.30 uur vannacht zal een aannemer de verkeerssituatie op het viaduct van Merksem (R1) wijzigen. Tijdens de nachtelijke ingreep zal het verkeer richting Nederland enkel over de meest rechtse rijstrook kunnen passeren. 

Na de noodherstelling in september werd een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur ingevoerd op het viaduct, vanaf de afrit van Deurne tot de afrit van Merksem. Die blijft ook na deze aanpassing gelden. Door die snelheidsbeperking te respecteren, helpen de weggebruikers om de druk op de brugvoeg te temperen. Er werd intussen ook een snelheidscamera geïnstalleerd om de naleving van de snelheidscontrole te bewaken. 

De structurele herstelling van de brugvoeg is in voorbereiding. AWV bestelde daarvoor een compleet nieuwe voeg. Van zodra de noodzakelijke constructietekeningen klaar zijn, gaat de nieuwe voeg in productie. De fabrikant liet onlangs weten dat levertermijn voor die nieuwe voeg echter oploopt, waardoor ze wellicht pas in januari beschikbaar zal zijn. 

Meest gelezen