Honderden Zweedse fans schuiven uren aan in Gent om ticket te bemachtigen voor Europees voetbal

Honderden Zweedse voetbalfans hebben donderdag uren aangeschoven in de Gentse binnenstad om een vrijgekomen ticket te bemachtingen voor de match van Djurgårdens IF tegen AA Gent in de Conference League. De Gentse club besliste woensdag om extra zitjes te voorzien voor bezoekende Zweedse fans. Een kunstwerk op de Korenmarkt werd door enkele fans gevandaliseerd.

Aan de Gentse Korenmarkt zaten alle terrassen donderdagnamiddag vol met Zweedse voetbalfans van de Stockholmse club Djurgårdens IF. De politie schat dat er tot 2.000 mensen hebben verzameld. Sommigen klonken op het ticket dat ze net hadden kunnen bemachtigen voor de Europese wedstrijd tegen AA Gent in de Ghelamco Arena. De Buffalo's beslisten woensdag dat er enkele honderden tickets extra vrijgegeven zouden worden, bovenop de 1.000 plaatsen die al voorzien waren. Om hoeveel tickets het precies ging, wilde de club niet zeggen.  

Zweedse fans drinken zich moed in op Gentse Korenmarkt:

Videospeler inladen...

Gent is een leuke stad met toffe cafés en supervriendelijke mensen... en nu gaan we 100 pintjes drinken! 

Zweedse voetbalfan van Djurgårdens IF

"Ik sta hier al drie uur te wachten", vertelde een Zweed met kleine oogjes. "Gent is een leuke stad, met veel goede cafés en lekker bier. We zijn gisteravond al op verkenning geweest", lachte hij. Een ober van een café op de Korenmarkt liep zich de benen van onder het lijf. "Er is veel werk, ze drinken superveel, het Belgische bier smaakt duidelijk." De Zweden overstemden de man met voetbalhymnes. "We gaan zeker 100 pintjes drinken", riep één man. De fans hoopten minstens op een gelijkspel. Ze kregen meer dan ze verwacht hadden want het werd 0-1 in hun voordeel. 

Hulp van de Zweedse "polis"

De Zweden wachtten in een lange rij op de tickets. Er waren stewards van de club en  agenten van de Zweedse politie die alles mee in goede banen probeerden te leiden. De wachtrij was lang, op een bepaald moment stond er file van de Korenmarkt tot aan de Stadshal. Er was veel sfeer, maar ook vandalisme en sluikstort. Er lagen na afloop honderden blikjes bier op straat en enkele fans vandaliseerden een kunstwerk op de Korenmarkt met voetbalstickers. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) reageerde al boos. Het gaat om een werk dat bijna een half miljoen euro waard is. 

Extra tickets uit veiligheidsoverwegingen

De extra tickets moesten ervoor zorgen dat minder Zweedse voetbalfans de wedstrijd straks in de binnenstad volgen. Daar werd gevreesd voor drukte en mogelijke overlast door (dronken) supporters. Die vrees is dus deels bewaardheid, ook in het stadion was er een opstootje toen Zweedse fans een Buffalo-vlag hadden afgenomen. 

Meest gelezen