Radio2

Openbare verlichting in Kortrijk wordt aangepast en dat moet manueel: "13.000 lichtpunten, een werk van ettelijke weken "

Netwerkbeheerder Fluvius start op vraag van de stad Kortrijk met het aanpassen van de branduren van de openbare verlichting. De maatregel is een onderdeel van het Kortrijkse 11-puntenplan om het stedelijk energieverbruik te beperken. 13.000 van de 16.720 lichtpunten zullen voortaan niet meer branden van 23 tot 6 uur van zondag tot en met donderdag. En dat gebeurt niet met één druk op een knop, het is een werk dat ettelijke weken in beslag neemt. 

Fluvius moet 613 cabines aanpassen op het Kortrijkse grondgebied. Bij de eerste cabines in Heule is dat al gebeurd. Daarna komen Bissegem, Marke, Aalbeke, Rollegem, Bellegem, Kooigem en Kortrijk aan de beurt.

30% minder energieverbruik

De openbare verlichting is goed voor 40% van het stedelijk elektriciteitsverbruik. Dat komt neer op 5488 MWh per jaar. “Met deze maatregel daalt het energieverbruik met 30%. De lichten die blijven branden staan op de gewestwegen, de R36, een tiental gevaarlijke kruispunten en de straatverlichting in de kernen van de stad en de deelgemeenten”, vertelt schepen van Energie Wouter Allijns (Team Burgemeester). 

Tot half uur per cabine bezig

Jens Decubber, technisch coördinator van Fluvius, begeleidt één van de ploegen die van cabine naar cabine trekt om openbare verlichting te doven. “Het is ingewikkelder dan gewoon een knopje indrukken. Afhankelijk van het type, zijn we tien minuten tot een half uur bezig per cabine. Het heeft dus behoorlijk wat voeten in de aarde vooraleer deze klus geklaard is”, zegt Jens Decubber, technisch coördinator bij Fluvius. 

Radio2

Meest gelezen