De Wenkbrauwerij brengt het verhaal van de jeneverstokerijen in theaterstuk in Hasselt

Op de binnenkoer van het Jenevermuseum in Hasselt start dit weekend de voorstelling "Taterwater". Het stuk van theatermaker Ief Gillis van De Wenkbrauwerij staat in teken van de jeneverstokerij en al haar onderdelen. Het is de bedoeling om de voorstelling de komende jaren zoveel mogelijk te spelen op voormalige en bestaande jeneverlocaties. 

Het is geen traditionele voorstelling met personages, maar de gebouwen spelen een centrale rol en de jenever in de maatschappij staat centraal.  Theatermaker Ief Gilis kreeg de opdracht voor de voorstelling van het Jenevermuseum. Met de hulp van Steven Wouters verdiepte Gilis zich twee jaar lang in de geschiedenis en het vakmanschap van jenever. Hij bezocht jeneverstokerijen, dook in archieven en bibliotheken en sprak met jeneverstokers en werknemers van stokerijen: “Limburg en, bij uitbreiding, Vlaanderen was eigenlijk één grote stokerij. In 1835 waren er 1.092 stokerijen, 37 Limburgse gemeenten hadden een eigen stokerij. Hasselt alleen al 42", stelde Ief Gilis tot zijn eigen verbazing vast. Hij ontdekte ook opvallende gelijkenissen tussen grote en kleine stokerijen: “Stokerijen waren opvallend zelfredzaam. Onderhoud en reparaties, schrijnwerkerij, koper slaan, … bijna alles deden ze zelf. Ook de bedrijfscultuur verliep opvallend gelijk. De eigenaars van stokerijen, de zogenaamde jeneverbaronnen, waren zeer streng voor hun personeel, maar op bepaalde momenten tegelijk ook zeer gul. Bovendien zaten ze ook niet verlegen om elkaar af en toe een loer te draaien."

Maker van het stuk Ief Gilis vertelt hoe de voorstelling Taterwater tot stand is gekomen.

Gebouwen spreken

Taterwater is een voorstelling geworden met een origineel uitgangspunt: niet de acteurs vertellen het verhaal, maar wel de gebouwen waarin jeneverliefde en -leed werden gedeeld en waar de distilleer- en andere toestellen gretig meeluisterden. Vandaar dat in Taterwater zowel de bakstenen van de stokerijmuren spreken, net als de stokerijschoorsteen, de stookketel en andere gebouwonderdelen. 

Italiaanse postbode

Met zijn gezelschap De Wenkbrauwerij is Ief Gilis niet aan zijn proefstuk toe. Zo kroop hij al in de rol van Ief Postino, de postbode die Limburg met Italië verbond in ‘Iedereen Beroemd’. Maar ook met zijn voorstellingen ‘Post!’, ‘Pallet’ en ‘Niets’ speelt hij op festivals in binnen- en buitenland. Het is de eerste voorstelling over een zeer specifieke sector, en ook voor het Jenevermuseum is het een première dat een voorstelling wordt gemaakt over jenever, zijn geschiedenis en erfgoed.

Meest gelezen