Diamantsector blijft (nog altijd) buiten schot in nieuw sanctiepakket tegen Rusland, België onthoudt zich

De Europese Unie heeft een nieuw sanctiepakket tegen Rusland formeel goedgekeurd. Opvallend: de diamantsector blijft buiten schot. Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) is daar niet over te spreken: "Bijzonder cynisch", noemt ze het. De Antwerpse diamantsector zelf zegt dat er niet zoveel verandert, met of zonder extra sancties. Nog opvallend: België heeft zich onthouden bij de stemming over het nieuwe pakket.

De nieuwe handelsbeperkingen met Rusland waren eerder al beslist, maar zijn nu ook formeel goedgekeurd. Onder meer de Russische staalindustrie wordt geviseerd, met een verbod van de import op afgewerkte staalproducten uit Rusland. Behalve staal worden onder meer ook papier, houtpulp, juwelen, machines en voertuigen uit Rusland geweerd. Andersom mogen vanuit Europa geen nieuwe elektronische componenten en vuurwapens voor civiel gebruik meer worden uitgevoerd en zullen bepaalde consultancy- en juridische adviezen niet meer mogen worden geleverd.

Diamanten behoren niet tot het nieuwe sanctiepakket. Daar was in België heel wat om te doen, wegens de aanwezigheid van de diamanthandel in Antwerpen. Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit), zelf afkomstig van Antwerpen, is daarover niet te spreken. "Diamanten zijn bij uitstek een cadeau dat we aan onze geliefden geven. Dat de oorlog in Oekraïne hiermee gefinancierd wordt, is bijzonder cynisch", zei ze aan het persbureau Belga. 

"Alrosa, het belangrijkste diamantbedrijf van Rusland, heeft zeer nauwe banden met het Kremlin. De winst van dat bedrijf spijst de Russische staatskas en dus ook hun oorlogsmachine. Het is dan ook onbegrijpelijk dat Russische diamanten niet op de lijst met sancties staan", zegt Van Brempt. 

Diamantsector: "Geen echt zicht op voorraden bij ons"

De diamantsector bij ons relativeert de heisa. Volgens hen zien we nu sowieso al een geleidelijke daling van de import van diamanten uit Rusland, omdat het nu eenmaal moeilijker is om betalingen uit te voeren. 

Anderzijds zullen andere landen, zoals India, sowieso de eventueel geweigerde exemplaren die voor Europa waren bedoeld, met open armen ontvangen. Inschatten hoe groot de impact op Antwerpse diamantsector nu is, is moeilijk, zegt woordvoerder Tom Neys van het Antwerp World Diamond Centre. "Vele diamantairs werken met voorraden, maar ik weet niet hoe groot die zijn. Dat zal blijken in de volgende maanden, wanneer er meer bestellingen binnenkomen voor de eindejaarsfeesten. Dan zullen we daar een beter zicht op hebben." 

Als de voorraad een probleem wordt, wordt het niet zo evident: "Ik vergelijk het vaak met een fles melk. Als die op is in de ene supermarkt, ga je gewoon naar een andere winkel. Voor diamanten is dat natuurlijk zo eenvoudig niet." 

Onthouding

Opmerkelijk: bij de stemming over het volledige pakket sancties heeft België zich onthouden, dit uit bezorgdheid over de gevolgen voor de staalsector. Dat bevestigt premier Alexander De Croo (Open VLD) in de marge van de bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap in Praag.

Met onder meer beperkingen op de handel in Russisch staal wil Europa het Kremlin sanctioneren voor de verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne. "De vraag is hoe we de solidariteit van Europese landen en onze bevolking om Oekraïne te blijven steunen kunnen behouden. Het helpt uiteraard dat Oekraïne militaire successen boekt (...) maar wanneer de economische kostprijs zo hoog wordt en mensen hun job verliezen, dan gaat het moeilijk worden", legde De Croo uit. Blokkeren deed België niet. "We willen de Europese solidariteit niet breken", beklemtoonde de premier.

Maandag had PS-Kamerlid André Flahaut nog gewaarschuwd voor het risico op fabriekssluitingen. "Als we dit achtste sanctiepakket goedkeuren, is het duidelijk dat in België twee fabrieken van (het Russische staalbedrijf) NLMK in Clabecq en La Louvière rechtstreeks zullen worden getroffen", klonk het. In het uiteindelijke sanctiepakket zijn wel overgangsperiodes tot twee jaar voorzien voor de infasering van het importverbod op bepaalde staalproducten. 

De Croo, die in Praag samen met zijn Nederlandse en Luxemburgse collega's een gesprek had met de Oekraïense premier Denys Sjmyhal, waarschuwde eerder al dat bijkomende sancties tegen Moskou steeds meer een "asymmetrische impact" dreigen te hebben. "De sancties hebben tot nu toe zeer goed gewerkt, maar hoe verder we gaan, hoe meer we praten over sancties die onze eigen economie meer pijn doen dan de Russische", stelde de regeringsleider vast. 

Over de diamanten wou hij nog kwijt dat als ze toch deel zouden gaan uitmaken van een nieuw sanctiepakket dat België zich daar dan niet zou tegen verzetten.

Meest gelezen