De kerncentrale van Doel (archieffoto).
Arie Kievit

Kernreactor Doel 2 ligt stil na kortsluiting, heropstart normaal gezien voor morgen

Kernreactor Doel 2 is vanmorgen onverwacht uitgevallen. Het gaat om een automatische stop na een kortsluiting in de vermogensregeling van de reactor. Volgens uitbater Engie deden de veiligheidssystemen hun werk en was er geen veiligheidsrisico. Normaal gezien kan Doel 2 morgen opnieuw opgestart worden

Rond 9.45 uur viel kernreactor Doel 2 plots stil. "Door een kortsluiting in de vermogensregeling was een van de controlestaven in de reactor gevallen", zegt uitbater Engie-Electrabel aan VRT NWS. "Daarop is er een automatische stop gebeurd." Het gaat dus om een incident in het nucleaire deel van de kernreactor, maar volgens Engie is er nooit een risico geweest voor de veiligheid. "De veiligheidssystemen zijn onmiddellijk in werking getreden en die hebben de centrale stilgelegd", zegt woordvoerster Hellen Smeets.

Er gebeuren nu nog verdere analyses en interventies, en afhankelijk daarvan wordt ingeschat wanneer de reactor opnieuw opgestart kan worden. Normaal gezien zal dat morgen zijn.

Eerder deze week was ook kernreactor Tihange 3 al onverwacht stilgevallen. Bovendien werd in september ook Doel 3 stilgelegd, zoals voorzien in het scenario van de kernuitstap. Doel 2 is wel een van de kleinere kernreactoren, met een vermogen dat ongeveer de helft bedraagt van de grotere reactor Doel 4 en de reactoren in Tihange.

"Het tijdelijk wegvallen van Doel 2 heeft dan ook geen impact op de energiebevoorrading in ons land", zegt Smeets. "Onze taak is om het evenwicht van ons portfolio te verzekeren, en ook nu kunnen we terugvallen op ons uitgebreide productiepark met onder andere wind- en zonne-energie-installaties."

Meest gelezen