Radio 2

Brussels Gewest wil terrasverwarmers verbieden in alle 19 gemeenten

Het Brussels Gewest wil vanaf deze winter terrasverwarmers verbieden in alle 19 gemeenten. Dat heeft minister van Energie Alain Maron (Ecolo) gezegd in de milieucommissie van het Brusselse parlement.

“In het kader van de wereldwijde energiecrisis moeten we op Brussels niveau, zoals op alle niveaus, op zoek naar zoveel mogelijk manieren om ons energieverbruik te verminderen", zei Maron woensdag in het parlement.

Verbod op terrasverwarmers

"Sinds begin september heeft de Brusselse regering bijkomende maatregelen getroffen om een antwoord te bieden op de huidige energiecrisis”, vervolgt de minister. “Een van de in het regeringsbesluit voorgestelde maatregelen, is een verbod op het gebruik van terrasverwarmers in de openbare ruimte.”

Op dit moment zijn bepaalde types terrasverwarming al verboden in Brussel, Elsene en Sint-Lambrechts-Woluwe, maar een maatregel op regionaal niveau moet volgens de minister duidelijkheid scheppen. “Een verbod moet ervoor zorgen dat het voor iedereen duidelijk is”, zegt Maron. “Nu mag het soms wel, soms niet, soms onder bepaalde voorwaarden. Dat kan voor verwarring zorgen.”

De minister verwijst ook naar Frankrijk, waar terrasverwarmers nu al verboden zijn. "Het Franse voorbeeld toont aan dat er alternatieven bestaan die geen grote meerkost met zich meebrengen voor horeca-uitbaters. Denk aan het uitdelen van dekentjes aan klanten of het plaatsen van tussenschotten op het terras om warmteverlies te voorkomen."

Oneerlijke concurrentie tegengaan

Het verbod op terrasverwarmers moet ook oneerlijke concurrentie voorkomen tussen zaken die hun klanten tijdens de aankomende wintermaanden wel of geen verwarmd terras kunnen aanbieden. “Het is een manier voor café en restauranthouders om hun energieverbruik te verminderen, maar ook een belangrijk gebaar voor het milieu", aldus Maron.

Voordat er een regionaal besluit kan worden genomen, moet er eerst overleg plaatsvinden tussen Brupartners en de horecasector. Aan het eind van dit overleg zal blijken of de maatregel ook effectief wordt ingevoerd.

Mathieu Léonard, woordvoerder van de Brusselse Horeca Federatie, heeft intussen aan de redactie van BRUZZ laten weten dat zij niet achter het voorstel staan.

Meest gelezen