Hofstade krijgt nieuw watersportcomplex met olympisch zwembad, kabelskibanen en golfsurfbad

In Hofstade bij Zemst komt een nieuw watersportcomplex met onder andere een olympisch zwembad, een golfsurfbad en kabelbanen om te waterskiën. Daarnaast wordt ook het openluchtzwembad gerenoveerd. De totale investeringskosten van het sportcomplex wordengeraamd op 46 miljoen euro. Over 5 jaar zou het project klaar moeten zijn.

Sinds de sluiting van het overdekte zwembad in Hofstade kampt de regio rond Zemst met een gebrek aan zwemwater. Daarom bestelde Sport Vlaanderen samen met de betrokken gemeenten Zemst en Boortmeerbeek een haalbaarheidsstudie voor een nieuw watersportcomplex. Dat moet er komen voor topsporters, maar ook voor gewone zwemmers uit de omringende gemeenten. De haalbaarheidsstudie is nu afgerond.

Het nieuwe zwembad wordt gebouwd op site van Sport Vlaanderen in Hofstade, naast de bestaande zwemvijver en het strand. Er komt een 50 meter lang olympisch zwembad voor topsportzwemmen, synchroonzwemmen en waterpolo, uniek voor Vlaams-Brabant. Daarnaast komt er een golfsurfbad van ruim 100 meter en uitgebreide kabelskibanen om te waterskiën op de grote vijver. Daarnaast wordt ook het openluchtzwembad dat dateert van 1937 gerenoveerd. 

Het openluchtzwembad van Hofstade werd in 1937 geopend. In 1978 sloot het haar deuren.

Eindelijk Olympisch zwembad in Vlaams-Brabant

Bij de Vlaamse Zwemfederatie zijn ze uiteraard tevreden over de komst van het nieuwe bad. Volgens hun is dit een grote en noodzakelijke stap voor de Vlaamse watersport. “In de eerste plaats zijn er niet veel zwembaden in het noorden van Vlaams-Brabant", stelt voorzitter Pieterjan Vangerven. "Daarnaast is er op dit moment nog geen olympisch zwembad in onze provincie." 

“Een 50 meterbad is ook essentieel voor topsportzwemmers omdat alle internationale wedstrijden in zo’n bad worden gezwommen”, gaat Vangerven verder. “De zwemmers moeten daar dan ook in kunnen trainen. Daarnaast kan een olympisch bad ook gebruikt worden voor waterpolo en synchroonzwemmen, dus ook voor die disciplines is dit een geweldige stap vooruit.”

Dit wordt een mega-investering voor Vlaams-Brabant, net wat onze provincie nodig heeft

Ben Weyts, Vlaams minister van Sport

De burgemeesters van Zemst en Boortmeerbeek zijn tevreden dat het dossier zijn doorstart kent. "Dankzij de haalbaarheidsstudie weten we nu waar we voor staan en kunnen we snel aan de slag om een prachtig zwembad voor de Zemstenaar te realiseren”, zegt burgemeester van Zemst Veerle Geerinckx (N-VA). “Onze scholen zijn aan het wachten op een nieuw kwaliteitsvol zwembad", vult burgemeester van Boortmeerbeek Karin Derua (Open Vld) aan. "We zijn ervan overtuigd dat dit project een meerwaarde kan betekenen."

Volgens Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) moet het nieuwe zwembad jaarlijks 300.000 zwemmers aantrekken. “Het hele domein zal toegankelijk zijn voor iedereen die wil proeven van verschillende watersporten, voor onze schoolgaande kinderen, alsook voor onze topsporters die zich hier op internationale wedstrijden kunnen voorbereiden", meent Weyts. "Dit wordt een mega-investering voor Vlaams-Brabant, net wat onze provincie nodig heeft."

Het nieuwe sportcomplex kost 46 miljoen euro en zou over 5 jaar klaar moeten zijn.

Meest gelezen