vzw Kompanjon

Hogeschoolstudenten worden "schoolcompagnon" van kwetsbare kinderen in Gent en Antwerpen

Studenten van enkele hogescholen in Gent en Antwerpen zullen dit schooljaar een soort schoolcampagnon worden van kwetsbare kinderen. Het initiatief komt van de Gentse vzw Kompanjon. Die koppelt studenten in een lerarenopleiding of welzijnswerk aan kinderen uit gezinnen die het moeilijk hebben. De studenten gaan bij de gezinnen aan huis voor studieondersteuning.

"Ik vind dat iedereen een kans verdient", begint Femke Leemans. Ze is studente orthopedagogie in Gent en was vorig schooljaar al 'compagnon' van een kindje uit een kwestbaar gezin. "Een jongetje van 9 jaar met een migratieachtergrond, hij was nog maar 6 maanden hier met z'n familie." Ook dit jaar wil Femke zich engageren voor het project, een initiatief van de vzw Kompanjon. Die zet zich in voor gelijke onderwijskansen, en meer specifiek voor kinderen die door de mazen van het net vallen. En daarvoor schakelen ze onder andere ook studenten in.  

Engagement

Bijna 200 studenten uit 26 verschillende richtingen in Gent en Antwerpen willen ook dit jaar zo'n compagnon worden. Van uit hun richting zoals orthopedagogie, lerarenopleiding, sociaal werk en logopedie zetten ze zich graag in voor gezinnen die in kansarmoede leven. Vaak is maatschappelijk engagement een verplicht opleidingsonderdeel. Ze kunnen daarvoor uit verschillende initiatieven kiezen. Kompanjon is er één van. De organisatie stelt wel hoge eisen. Ze moeten wekelijks op huisbezoek gaan, vormingen volgen, verslagen maken, creatieve oplossingen bedenken, enz. Iets wat Femke Leemans met veel interesse deed.   

Het is veel meer dan huiswerkondersteuning

Femke Leemans, studenten orthopedagogie

"Het gaat niet enkel om huiswerkbegeleiding", legt ze uit. "Je moet echt de individuele noden bekijken in het gezin en daarop inspelen. Zo kun je het netwerk verbreden van het gezin, leuke hobby's zoeken voor hen, de communicatie tussen de school en de familie verbeteren." En als dat lukt, geeft dat voldoening: "Het is fijn om te weten en merken dat je met kleine zaken veel kunt bereiken. En je bouwt gewoon ook een goeie band op met die mensen", besluit ze. 

Meest gelezen