Videospeler inladen...

Man komt om het leven bij botsing tussen twee speedpedelecs op rotonde in Genk

In Genk is vanmorgen een fietser om het leven gekomen, bij een botsing tussen twee speedpedelecs. Het ongeval gebeurde op de rotonde nabij de Beverststraat. De hulpdiensten kwamen ter plaatse, voor één van de slachtoffers kwam alle hulp te laat, de tweede raakte gewond. Volgens Stef Willems van het verkeersinstituut VIAS is het de eerste keer dat er in ons land een dodelijk slachtoffer valt bij een ongeval met speedpedelecs.

Rond half zeven botsten de twee speedpedelecs op de rotonde tussen de Henri Fordlaan en de Kaatsbeek in Genk. Hoe dat precies kon gebeuren is nog niet duidelijk. "Om duidelijkheid te krijgen over de omstandigheden van het ongeval hebben we een verkeersdeskundige ter plaatse gestuurd, het fietspad is tijdelijk afgesloten om het onderzoek te kunnen voeren", bevestigt Pieter Strauven van het parket Limburg.

Ambulances en MUG haastten zich ter plaatse na het ongeval. Voor één van de fietsers kon geen hulp meer baten, hij overleed ter plaatse. Het gaat om een man van 46 uit Bilzen. Het tweede slachtoffer raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht, over zijn toestand is momenteel niets bekend.

BEKIJK - Hulpdiensten aan het werk op de plaats van het ongeluk:

Videospeler inladen...

Er gebeuren zeer zelden dodelijke ongevallen met een speedpedelec

Stef Willems (VIAS)

Speedpedelecs zijn elektrische fietsen waarmee je tot 45 kilometer per uur kan rijden. De fietsers moeten onder meer een valhelm dragen, de fiets heeft ook een nummerplaat.

"Er gebeuren zeer zelden dodelijke ongevallen met een speedpedelec", zegt Stef Willems van het verkeersinstituut VIAS in "VRT NWS Live". Het gaat om 1 of 2 ongevallen per jaar, maar Willems ziet wel een stijgende trend. Dat heeft te maken met het feit dat er meer speedpedelecs zijn. "We weten dat in 8 procent van de gevallen met speedpedelecs, speedpedelecs tegen elkaar rijden. Het feit dat daarbij nu een dode valt, is de eerste keer in ons land, denk ik."

Gebrek aan ruimte en een goede infrastructuur is een fundamenteel probleem

Wies Callens (Fietsersbond)

Volgens Wies Callens van de Fietsersbond is het een statistisch gegeven dat er meer ongevallen met een speedpedelec zijn als er meer speedpedelecs rijden. Hij pleit voor meer ruimte voor fietsers, bakfietsers, elektrische fietsers en speedpedelecs. "Gebrek aan ruimte en een goede infrastructuur is een fundamenteel probleem", zegt hij. 

En dat probleem dreigt nog groter te worden: 50 procent van de verkochte fietsen in Vlaanderen zijn elektrische fietsen en steeds meer bedrijven hebben een bedrijfsleasingplan waarbij werknemers voor een speedpedelec kunnen kiezen. Volgens Callens zijn er in Vlaanderen nog te veel smalle fietspaden en zogenoemde moordstrookjes. Dat is om problemen vragen als je weet dat op die smalle fietspaden alle fietsverkeer door elkaar wordt gemengd. Al hebben al die fietsers ook een eigen verantwoordelijkheid. "Hou rekening met elkaar alstublieft", besluit Wies Callens.

BEKIJK - Stef Willems en Wies Callens over het gebrek aan fietsinfrastructuur in Vlaanderen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen