UNIZO-topman roept Antwerpenaren op: "Ga in Oost- en West-Vlaanderen werken"

De topman van ondernemersorganisatie UNIZO roept Antwerpenaren op om ook buiten hun eigen provincie op zoek te gaan naar werk. "In Antwerpen zijn er meer werkzoekenden dan vacatures. In Oost- en West-Vlaanderen is dat niet zo", zegt Danny Van Assche aan Radio2.

De Belg is bijzonder honkvast als het gaat over zijn arbeidsplaats. Te honkvast vindt Danny Van Assche, de topman van ondernemersorganisatie UNIZO. Daarom lanceert hij in Gazet van Antwerpen een opmerkelijke oproep: "Beste Antwerpenaren, ga ook eens in West-Vlaanderen werken." Van Assche gaf meer uitleg aan Radio2 in Antwerpen.

"We stellen al lang vast dat bijzonder weinig Brusselaars en Walen in Vlaanderen komen werken hoewel daar meer jobs zijn", zegt hij. "Maar hetzelfde geldt binnen Vlaanderen. In Oost- en West-Vlaanderen is de spanning op de arbeidmarkt veel scherper dan in Antwerpen. Maar weinig mensen uit Antwerpen gaan er werken. We horen verdomd weinig Antwerps in bijvoorbeeld Roeselare waar ze het overaanbod aan Antwerpse werkzoekenden goed kunnen gebruiken", aldus Van Assche. UNIZO spreekt van 50.000 Antwerpse werkzoekenden voor 22.000 openstaande vacatures, en ziet een surplus van 28.000 mensen.

Kijk verder dan de schaduw van de kathedraal

"Uiteraard zijn ook Antwerpse bedrijven nog op zoek naar werkkrachten en moeten we werkzoekenden naar de juiste jobs leiden. Maar in andere regio's is de vraag groter dan het aanbod. Honderd jaar geleden trokken grote aantallen Vlamingen naar de Waalse staalbekkens voor werk. Maar nu, ondanks betere mobiliteit, blijven we graag dicht bij eigen huis. Daarom mijn oproep aan de Antwerpenaren: kijk wat verder dan alleen naar de schaduw van de kathedraal", aldus Van Assche die zelf Antwerpenaar is.

Weerman en West-Vlaming David Dehenauw gaf bij Radio2 Start Je Dag taaltips aan Antwerpenaars die hun werkgeluk willen beproeven tussen Brugge en Bachten de Kupe.

Meest gelezen