Fedasil dit jaar al 4.500 keer veroordeeld voor niet bieden van opvang aan asielzoekers: "Veel meer dan eerst gezegd"

Fedasil, dat instaat voor de opvang van asielzoekers in ons land, is dit jaar al bijna 4.500 keer veroordeeld omdat het asielzoekers geen opvang had gegeven. Dat meldt de Franstalige Brusselse arbeidsrechtbank. Het cijfer ligt veel hoger dan eerst gezegd. "Aan dit tempo halen we volgende week de 5.000 verzoekschriften", aldus persrechter Pascal Hubain van de arbeidsrechtbank.

Asielzoekers hebben recht op bed, bad en brood terwijl ze wachten op de behandeling van hun dossier. Als ze die opvang niet krijgen, kunnen ze naar de arbeidsrechtbank stappen om het af te dwingen. Al maandenlang klagen verschillende vluchtelingenorganisaties aan dat mensen geen opvang krijgen omdat Fedasil voorrang zou geven aan families met kinderen en mensen die voor het eerst asiel aanvragen.

Alleenstaande mannen en mensen die eerder al een asielaanvraag hebben ingediend in een ander Europees land, moeten langer wachten. Sinds enkele maanden voorziet Vluchtelingenwerk daarom een juridische permanentie aan de poort van het Klein Kasteeltje. Zo kan een advocaat voor elk individu dat geen opvangplaats krijgt, naar de rechtbank stappen.

4.832 eenzijdige verzoekschriften

"Sinds 1 januari hebben we 4.832 eenzijdige verzoekschriften ontvangen", zegt persmagistraat Pascal Hubain van de Franstalige Brusselse arbeidsrechtbank. "Meer dan 90 procent van die verzoekschriften was gegrond, waardoor we aan bijna 4.500 veroordelingen zitten. Aan dit tempo halen we volgende week 5.000 verzoekschriften."

"Ter vergelijking: in een 'normaal' jaar, voor de coronapandemie, behandelde de arbeidsrechtbank ongeveer 40 dergelijke eenzijdige verzoekschriften", gaat de persrechter verder. "Dat was het gemiddelde voor de periode 2014-2019."

Op hun tandvlees

"Heel wat actoren binnen de asielsector - Fedasil, de verenigingen, advocaten - hebben in de pers al aangegeven dat ze op hun tandvlees zitten. Dat is voor de magistraten, referendarissen, griffiers en personeelsleden van de arbeidsrechtbank niet anders. Wij kunnen niet zelf de menselijke en logistieke middelen uitbreiden die we aan die materie besteden, zonder onze andere materies te verwaarlozen."

Meest gelezen