26 bibliotheken in Vlaanderen bieden gratis onlinefilms aan: "Niet veel mensen hebben nog een dvd-speler"

26 bibliotheken in Vlaanderen bieden vanaf nu gratis onlinefilms aan. Ze stappen mee in het proefproject Cinébib, om hun leden een streamingsdienst aan te bieden. Met een profiel op Mijn Bibliotheek kan je gratis inloggen op de streamingsdienst, en zo een pak films, documentaires en series bekijken. 14 van die bibliotheken zijn in Oost-Vlaanderen. In Stekene vinden ze het een logische uitbreiding: "De dvd's blijven we aanbieden, maar het is een nieuw aanbod voor de mensen zonder dvd-speler".  

Vanaf vandaag kan je via 26 bibliotheken in Vlaanderen bij je thuis gratis films bekijken. 14 van die bibliotheken bevinden zich in Oost-Vlaanderen. Ook Stekene is in het proefproject Cinébib gestapt. Zowel volwassenen als kinderen vinden er hun gading, en hebben dus geen dvd-speler meer nodig. "Want veel mensen hebben die niet", zegt Gunter Van Campenhout, schepen voor Cultuur in Stekene (N-VA). "Onze dvd's blijven beschikbaar, en er zijn nog veel mensen die ze ontlenen. Maar het is een logische ontwikkeling dat we meer en meer online aanbieden", zegt Van Campenhout. 

We willen onze leden vooral Belgische films aanbieden
Gunter Van Campenhout (N-VA), schepen voor Cultuur Stekene

De werkwijze is eenvoudig: als je al lid bent van de bib, heb je doorgaans ook al een online profiel op Mijn Bibliotheek. Via dat profiel kan je gratis inloggen op de streamingdienst waarmee je bib samenwerkt. In Stekene is dat Sooner. "Want dat is vooral een initiatief van Belgische producenten en verdelers", zegt Van Campenhout,"en we willen onze leden vooral Vlaamse en Belgische toppers aanbieden, zoals De Zaak Alzheimer, De Helaasheid der Dingen en Girl. Ook voor kinderen en jongeren is er veel keuze. We willen vooral een aanbod dat je moeilijker vindt op commerciële streamingplatforms." 

De andere steden en gemeenten waarvan de bibliotheek meestapt in het streaming-proefproject zijn Aalst, Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Eeklo, Hamme, Laarne, Lebbeke, Nazareth, Sint-Niklaas, Wetteren, Wichelen en Zele. 

Meest gelezen