Belga

Mannen krijgen tot acht maanden cel omdat ze oprit E19 in Mechelen blokkeerden met Bengaals vuurwerk

In Mechelen zijn er vijf mannen veroordeeld omdat ze de oprit van de E19 hadden geblokkeerd na een verboden manifestatie. Met Bengaals vuurwerk en Vlaamse vlaggen probeerden ze het verkeer tot stilstand te brengen. De rechters gaven celstraffen tot 8 maanden. 

Op 13 september 2020 had de vereniging Vlaams Front opgeroepen tot een mars in Mechelen, maar die werd door het stadsbestuur verboden. Enkele deelnemers kwamen toch opdagen en besloten de toegang tot de E19 te blokkeren met Bengaals vuurwerk en Vlaamse vlaggen

Toen de politie ter plaatse kwam, was de blokkade al voorbij, maar achteraf gingen er filmpjes en foto's van de feiten rond op sociale media. Op die manier kon de politie 13 betrokkenen identificeren. Volgens het openbaar ministerie gingen deze vijf beklaagden niet in op een minnelijke schikking.

De verdediging vroeg om de vrijspraak, en zei dat de beklaagden beroep deden op hun recht op vrije meningsuiting. De rechters zagen dat anders. Twee mannen kregen 6 maanden met uitstel, één kreeg 6 maanden effectief, een andere beklaagde kreeg 8 maanden met uitstel en de vijfde een werkstraf van 60 uur.

Meest gelezen