Gewezen politieagent doodt zeker 35 mensen, vooral kinderen, in kinderdagverblijf in Thailand

In het noorden van Thailand heeft een gewezen politieagent zeker 35  mensen, vooral kleine kinderen, gedood in een kinderdagverblijf. Net vóór hij het bloedbad aanrichtte, stond de man terecht voor drugsfeiten. Hij doodde ook zijn eigen vrouw en kind, en pleegde daarna zelfmoord.

De schietpartij vond plaats in een kinderdagverblijf in de provincie Nongbua Lamphu in het noordoosten van Thailand. Er zijn zeker 35 doden gevallen. 24 dodelijke slachtoffers zijn jonge kinderen. Er zijn ook 12 mensen gewond geraakt, van wie er 8 slecht aan toe zijn. 

"De schutter viel de kinderopvang binnen met een vuurwapen en een mes. Volgens ooggetuigen die geciteerd worden in de lokale media zou hij ook mensen hebben doodgestoken", zegt correspondente Annelie Langerak in Thailand. 

BEKIJK - Tientallen doden na een schietpartij in een kinderdagverblijf in Thailand (opgelet: harde beelden):

Videospeler inladen...

Volgens een politiewoordvoerder kwam de man rond de middag geagiteerd aan in de crèche. Hij ging daar op zoek naar zijn kind, dat niet aanwezig bleek te zijn. Nadat hij binnen een bloedbad had aangericht, zou hij met zijn auto ook zijn ingereden op mensen buiten, en zijn blijven schieten. De man reed naar huis, waar hij ook zijn vrouw en kind doodde, waarna hij zichzelf doodschoot. 

Ontslagen politieagent

De politie was na het bloedbad in de crèche een klopjacht naar de man gestart. De dader is een 34-jarige gewezen politieagent die vorig jaar wegens drugsgerelateerde feiten werd ontslagen. Net voor de schietpartij was hij voor de rechter verschenen in een drugszaak. 

Het is de dodelijkste schietpartij ooit in Thailand. Schietpartijen van deze orde zijn zeldzaam in Thailand, al is het wapenbezit er hoog vergeleken met andere landen in de regio.  

De laatste grote schietpartij was in 2020. Een gewezen militair doodde toen 29 mensen en verwondde er 57, uit woede over een misgelopen vastgoeddeal. "Dat het nu zo kort na elkaar gebeurt, daar schrikken ze in Thailand wel van", zegt NOS-correspondent in Zuidoost-Azië Mustafa Marghadi. 

Meest gelezen