Radio2

Zoute Grand Prix in Knokke-Heist verwacht 300.000 bezoekers: "Exclusieve wagens op een unieke locatie" 

In Knokke-Heist is de Zoute Grand Prix gestart. Dat is een jaarlijks evenement waar je kan genieten van exclusieve, mooie en vooral dure auto's. Er worden meer dan 300.000 bezoekers verwacht. "We maken vooral het verschil met de sfeer en de locatie."

Komend weekend organiseert Knokke-Heist de Zoute Grand Prix. Hét evenement voor de badstad. Er worden zo'n 300.000 bezoekers verwacht. Organisator Filip Bourgoo: "We zijn er bijzonder trots op omdat dit de autosalons in Europa vervangt. Vroeger had je de premium salons in Parijs, Genève en Frankfurt. Die zijn verdwenen tijdens corona. We hebben daarvan gebruik gemaakt en gezegd: wij kunnen dat ook en zelfs veel beter. Bovendien zitten wij op een unieke locatie, aan zee. Wij maken het verschil met ons lifestyle gebeuren. Of een Ferrari nu in Knokke staat of in Parijs, het is dezelfde auto. Maar wat we errond doen, is heel belangrijk. Het lekkere eten, de sfeer, de muziek en de kameraadschap."

Duur en exclusief, maar voor iedereen toegankelijk

Zoute Grand Prix strekt zich uit over een groot deel van Knokke. En het evenement is gratis. "We staan met onze tenten verspreid op de zeedijk. Alle exclusieve wagens kunnen gratis worden bezichtigd. Wie zaterdagnamiddag een stoeltje bemachtigt in de Lippenslaan, kan zomaar 250 exclusieve wagens zien voorbijrijden. Er is maar één deel in de tent waarvoor we toegangsgeld vragen."

Economische rendabel

Ook de burgemeester van Knokke-Heist, Piet De Groote (Gemeentebelangen), staat volledig achter het evenement. "Het heeft een impact op alle constructeurs vanuit de hele wereld. Er komen mensen vanuit de Verenigde Staten, Abu Dhabi, Duitsland, Frankrijk enzovoort. Hier komen ze hun allernieuwste voertuigen tentoonstellen. Duizenden mensen verblijven hier het komend weekend. Ook de mensen die aan het werk zijn om het evenement in goede banen te leiden, blijven hier vaak logeren. Dat zorgt meteen voor een economisch rendement." 

Maar wat met het milieu? Meer dan 250 wagens die rondtoeren en zowat het hele weekend door hun motor laten draaien? Burgemeester De Groote: "Het zijn topwagens. Heel veel rijden er elektrisch. Bovendien hebben we een afspraak met de organisatoren. Wij verplichten hen om milieuvriendelijk te zijn. Als compensatie gaan ze bomen aanplanten in ons stadsrandbos." 

Radio2

Meest gelezen