Bisdom Brugge

Bisdom Brugge opent belevingscentrum "Biblia": bekijk, ruik, hoor en voel de Bijbel

In het Grootseminarie in Brugge heeft het bisdom een Bijbels belevingscentrum geopend. De tentoonstelling vertelt de verhalen van figuren als Mozes, Abraham, Jacob en Jezus. Je kan er ook dingen doen en zelfs ruiken. 

De Bijbeltentoonstelling in de abdij van Zevenkerken maakt plaats voor Biblia in het Grootseminarie in Brugge. Vroeger werden op die locatie priesters opgeleid. Nu wordt de plek een Bijbels belevingscentrum. "Het doel is om mensen binnen te leiden in de wondere wereld van de Bijbel", vertelt Piet Raes, de voorzitter van de Bijbeldienst van het bisdom Brugge. "Het is gericht op mensen met en zonder voorkennis."

Een saaie tentoonstelling mocht het niet worden. "We hebben er bewust voor gekozen om die reis door de Bijbel te laten beginnen bij inspirerende figuren als Mozes, Jezus, Abraham en Jacob", legt Raes uit. "Hun verhalen en ervaringen zijn later neergeschreven in de Bijbel, maar niet de tekst op zich, maar wel hun ervaringen staan centraal in ons belevingscentrum. De mensen kunnen die ervaren aan de hand van een audiogids of teksten op de schermen."  

Zintuigen gebruiken

Het belevingscentrum maakt ook de betekenis van dat woord waar. "We dagen mensen uit om zelf actie te ondernemen. Veel van de tentoonstelling mag aangeraakt worden. Daarnaast willen we ook de andere zintuigen aanspreken: mensen kunnen de ramshoorn horen blazen, ze kunnen kruiden uit het Oude Testament ruiken, quizzen spelen op schermen, aan Thorarollen draaien. De bedoeling is echt om interactief te zijn." 

Biblia is open vanaf 7 oktober, elke middag van 14 uur tot 18 uur, behalve op zondag en maandag.

Het Grootseminarie in Brugge

Meest gelezen