CHECK - Neen, Commissievoorzitter Ursula von der Leyen staat niet als "Crimineelste vrouw van Europa" op cover van Duits weekblad

Op sociale media doet een vervalste voorpagina van het Duitse weekblad Stern de ronde. Daarop is Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen te zien, die omgeschreven wordt als "De crimineelse vrouw van Europa". Het gaat om een vervalste cover. In werkelijkheid staat Giorga Meloni, de kopvrouw van het uiterst rechtse Broeders van Italië, op de voorpagina. 

"De crimineelste vrouw van Europa" staat in het groot op de voorpagina van het Duitse weekblad Stern. Erachter een foto van Europees commissievoorzitster Ursula von der Leyen. In de ondertitel wordt de zo omschreven "ultraglobaliste" een complot met "WEF-fascisten" (World Economic Forum, red.) aangewreven. De foto doet hard de ronde op Twitter en wordt gretig gedeeld zoals hier te zien is. 

Dat het van inslag links-liberale tijdschrift globalisten op de korrel neemt, zou gekund hebben, maar in deze gaat het om een moedwillige vervalsing van de voorpagina. Zoeken we via een databank even de meest recente edities van Stern op, dan botsen we al snel op de cover die model stond voor deze vervalsing.

Meloni

"De gevaarlijkste vrouw van Europa", leest de échte kop die voor de gelegenheid gekleurd is in de Italiaanse driekleur. De bijgevoegde foto is er geen van von der Leyen, maar een van Giorga Meloni, de kopvrouw van het uiterst rechtse Broeders van Italië dat onlangs de verkiezingen won.

Dat Stern gebruikt wordt om een vervalsing te verspreiden, hoeft misschien niet te verbazen. Het weekblad is niet vies van een beetje controverse. In 1983 veroorzaakte het bijvoorbeeld ophef toen het vervalste fragmenten uit een vermeend, handgeschreven dagboek van Adolf Hitler publiceerde. Daaruit zou blijken dat 's werelds bekendste dictator veel zachtaardiger was dan hij doorgaans wordt afgebeeld, en dat de Führer zelf nooit op de hoogte werd gebracht van plannen voor de Holocaust.

In 2017 kwam het tijdschrijft opnieuw in het oog van een storm te staan toen het de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump op haar cover afbeeldde met gestrekte rechterarm en het bijschrift "Sein Kampf" (zijn strijd). Daarmee verwijst het blad naar "Mein Kampf", het boek waarin Hitler zijn ideeën rond raszuiverheid en Duitse politiek uit de doeken deed. 

Conclusie

  • Op sociale media als Twitter gaat een vervalste coverfoto van Duits weekblad Stern met Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen viraal. 
  • Stern zou von der Leyen op hun voorpagina ook "De crimineelste vrouw van Europa" noemen. 
  • Het gaat om een vervalste voorpagina. In werkelijkheid staat Giorga Meloni, de kopvrouw van het uiterst rechtse Broeders van Italië, op de cover.  
  • We beoordelen de bewering dat Europees commissievoorzitster Ursula von der Leyen op de voorpagina van Stern wordt afgebeeld en omschreven als "De crimineelste vrouw van Europa" dan ook als niet waar
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers.

Meest gelezen