Stad Leuven

Dan toch geen zwembad aan de Vaartkom in Leuven, maar wel een watertuin

Leuven heeft zijn plannen voor een zwembad aan de Vaartkom bijgestuurd en kiest nu voor de aanleg van een watertuin, waar waterbeleving centraal staat. De bijsturing komt er na protest en kritiek van inwoners, adviesraden, handelaars en verenigingen voor een zwembad aan de Vaartkom. 

Ondanks heel wat protest bleef Leuven lang vasthouden aan de komst van een openluchtzwembad aan de Vaartkom. Maar nu heeft het stadbestuur haar plannen gewijzigd. 

"De voorbije maanden ging het ontwerpteam aan de slag met alle feedback en adviezen die inwoners, adviesraden, handelaars en verenigingen hebben gegeven", zegt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). Op basis daarvan hebben we gekozen om het ontwerp bij te sturen en te kiezen voor een watertuin, waar twee houten platformen het plein en de oevers met de Vaart verbinden en waar je het water van dichtbij kan beleven, omgeven door planten die het water filteren. Je zal er met de voeten in het water kunnen, maar niet kunnen zwemmen. Waterbeleving blijft een belangrijke rode draad in het ontwerp.”

Stad Leuven

Ook het financiële plaatje speelt een rol, zegt Ridouani: "Het zijn onzekere tijden, met na de corona- en Oekraïnecrisis nu een energiecrisis, die een zware economische impact heeft. Het spreekt voor zich dat we in zulke tijden voorzichtiger omgaan met de centen. We hebben nu wel andere katten te geselen, al staan we er in Leuven niet slecht voor. Vandaar de keuze om voor het mooie alternatief van de watertuin te kiezen en het gesprek met de provincie en De Vlaamse Waterweg volop aan te gaan.”

Zwemvijver provinciedomein Kessel-Lo

Het stadsbestuur blijft publiek zwemwater in de stad wel belangrijk vinden. “Er zijn de voorbije maanden opportuniteiten opgedoken die er niet waren toen we met het ontwerpproces voor de Vaartkom van start zijn gegaan”, duidt burgemeester Ridouani. “Zo is er het provinciedomein, waar het provinciebestuur nieuwe plannen voor heeft. We zijn in gesprek met hen, en zijn bereid om mee te werken en mee te investeren in een zwemvijver. We hebben ook overleg met De Vlaamse Waterweg die het kanaal beheert, om te onderzoeken of daar elders zwemmogelijkheden zijn.”

Meest gelezen