Nooddorp voor Oekraïners in Mechelen

Geen nooddorp voor Oekraïners in Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant wordt geen nooddorp voor Oekraïners ingericht. Vlaanderen onderzocht de mogelijkheid van twee nooddorpen in de provincie als aanvulling op die in Antwerpen en Mechelen.  Maar nu is beslist dat die er niet komen in Vlaams-Brabant.  

In Vlaams-Brabant hadden verschillende gemeenten aan de Vlaamse overheid laten weten kandidaat te zijn voor het oprichten van een nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen. Domein ’t Park in Landen was één van de mogelijke locaties, naast Wijgmaal, Kessel-Lo en Halle. Alle locaties werden onderzocht door een studiebureau. Er werd nagegaan welke er het meest geschikt zou zijn voor de opvang van maximum 230 vluchtelingen uit Oekraïne. Daarbij werd rekening gehouden met de bereikbaarheid van het openbaar vervoer, de nabijheid van het centrum en de aanwezige faciliteiten.

Nu heeft de Vlaamse overheid beslist om de piste voor een nooddorp in Vlaams-Brabant te verlaten. "Na een aantal vergaderingen met verschillende bevoegde diensten van de overheid, de gouverneur en de gemeente, is beslist om op dit moment geen nooddorp te bouwen in de provincie", vertelt de burgemeester van Landen, Gino Debroux (Vooruit). "Intussen vangt onze stad wel nog Oekraïners op. Momenteel worden er 21 Oekraïners bij ons opgevangen in de collectieve huisvesting in het voormalige klooster. Nog eens 16 mensen worden opgevangen bij particulieren, zowel bij vrienden en familie als in gastgezinnen.”

Meest gelezen