Videospeler inladen...

Depeche Mode-zanger Dave Gahan na overlijden Andy Fletcher: "We gaan hem niet vervangen tijdens nieuwe wereldtournee"

De Britse groep Depeche Mode heeft erover getwijfeld of ze na het overlijden van medeoprichter en toetsenist Andy Fletcher in mei 2022 nog op tournee konden gaan. Maar ze plannen in 2023 effectief een nieuwe wereldtournee, zonder vervanging voor Fletcher. Dat vertelt frontman Dave Gahan aan Ayco Duyster (Radio 1) in een interview naar aanleiding van hun nieuwe plaat en tournee. Daarmee komt Depeche Mode volgend jaar ook naar het Sportpaleis.

Het nieuws over het overlijden van Andy Fletcher kwam op 26 mei 2022 als een totale verrassing voor fans van de Britse groep Depeche Mode. Na een pauze van vijf jaar was de band op dat moment in New York volop bezig aan nieuwe muziek.

"Fletch had toen nog niets van ons nieuw materiaal gehoord. Hij stond op het punt om naar New York te komen en mee in ons opnameproces te stappen", vertelt Dave Gahan, zanger van Depeche Mode via Zoom aan Ayco Duyster (Radio 1). 

"Het nieuws van zijn overlijden kwam ook voor ons onverwacht. Pas enkele dagen later hebben Martin (Gore, gitarist en toetsenist, red.) en ik met elkaar gebeld, om te horen hoe het ging. We hebben toen samen beslist om door te gaan, en deze nieuwe plaat effectief af te werken zonder Andy. In de studio komt Fletch er pas in een later stadium aan te pas. Hij geeft dan zijn input over de eerste opnames. Dus we konden in eerste instantie verder zonder hem, al is er door zijn overlijden zeker een gat geslagen in onze groep. Dat hebben we gemerkt tijdens het opnameproces."

BEKIJK - "Tijdens interviews wordt er nu vaak naar Fletch gevraagd, en dat is niet makkelijk voor Martin en mij", vertelt Depeche Mode-zanger Dave Gahan:

Videospeler inladen...

De nieuwe plaat "Memento mori" - wat vrij vertaald zoveel betekent als "herinner je dat je sterfelijk bent" - is intussen klaar en komt in maart 2023 uit. Daarna vertrekt Depeche Mode op wereldtournee. Nieuwe muziek maken is één ding, maar hoe pak je als band toekomstige liveshows aan, als één van de groepsleden is overleden? 

"We zijn niet van plan om Fletch te vervangen op het podium", zegt Dave Gahan daarover. "Het is niet nodig om live te doen wat we willen doen. Martin en ik hebben ons wel eerlijk afgevraagd: gaan we met Depeche Mode nog op tournee? Maar we gaan effectief door."

BEKIJK - Ayco Duyster (Radio 1) haalde met Dave Gahan van Depeche Mode ook nog herinneringen op aan Belgische optredens van de band, en ze hadden het over de veelbetekenende titel van hun nieuwe plaat "Memento mori":

Videospeler inladen...

Meest gelezen