Oekraïense leeuwen en beren in Natuurhulpcentrum in Oudsbergen verhuizen naar parken in Zuid-Afrika en West-Vlaanderen

Er is een definitieve oplossing voor de Oekraïense leeuwen en beren die momenteel in het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen worden opgevangen. De twee beren gaan naar het opvangcentrum voor wilde dieren "Zonnegloed" in Oostvleteren in West-Vlaanderen, de leeuwen naar het Zuid-Afrikaanse dierenpark "Shamwari". 

"We zijn blij dat we een opvangplaats voor onze beren Tishka en Sandra hebben gevonden", zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. "We willen hen volgende week of de week daarna al naar "Zonnegloed" in West-Vlaanderen brengen, het liefst zonder verdoving. Daarom zijn we nu iedere dag aan het oefenen met potten honing. We hebben een transportkist tegen hun verblijf geplaatst en proberen hen met de honing in die kist te lokken. Als dat vlot verloopt, kunnen we een datum voor transport afspreken en alles beginnen regelen."

Doordat de beren denken dat ze in winterslaap moeten gaan, worden ze sloom, het ideale moment om ze te verhuizen

Sil Janssen, Natuurhulpcentrum

"In dierenpark Zonnegloed in Oostvleteren zitten al beren van het Natuurhulpcentrum", vertelt Sil Janssen, "maar het mannetje moest geëuthanaseerd worden omdat hij te veel pijn had. Ze kunnen daar dus een nieuw mannetje gebruiken en het toeval wil dat wij momenteel een mannetjes- en vrouwtjesbeer, broer en zus, opvangen in Oudsbergen. Momenteel zijn die veel aan het eten want ze denken dat ze ook hier in winterslaap moeten gaan. Maar daardoor worden ze loom en dat is het ideale moment om hen te introduceren bij de andere beren. Als ze dan in de lente wakker worden, hebben ze al eens samen geslapen en dat is een goede basis om daarna samen te leven", lacht Sil. 

De twee beren werden in juni weggehaald uit een zoo in Oekraïne die gebombardeerd werd en verbleven eerst een tijd in Bellewaerde voor ze naar het Natuurhulpcentrum konden. 

Leeuwen Tsar en Jamil verhuizen naar Zuid-Afrika

"Ook voor de leeuwtjes Tsar en Jamil, twee broertjes, is er een oplossing", zegt Sil Janssen blij. "Die gaan naar het park Shamwari in Zuid-Afrika. Dat is een prachtig opvangcentrum, het mooiste dat ik ooit gezien heb. De dieren hebben daar veel plaats en worden supergoed opgevangen. Ik had niets beters kunnen vinden voor hen. Misschien moet er daar eerst nog bijgebouwd worden om de leeuwen te kunnen opvangen. Dat moeten we nog bekijken. Maar de principiële toezegging is er al en Tsar en Jamil zullen waarschijnlijk in de lente van volgend jaar kunnen verhuizen." 

De twee leeuwen Tsar en Jamil werden in maart door het Natuurhulpcentrum opgehaald in Polen. Daar werden ze opgevangen nadat ze uit een dierentuin in Kiev, in Oekraïne, werden geëvacueerd, ook omwille van de oorlog. 

Wolf naar Duitsland?

"En ook voor de Oekraïense wolf zit er een oplossing aan te komen", gaat Sil verder. "Daarvoor onderhandelen we momenteel met een berenpark in Duitsland. Het bijzondere aan dat park is dat beren en wolven daar samenleven. Ik hoop dus dat we ook voor de wolf snel een goed onderkomen vinden, maar die onderhandelingen lopen dus nog. Voor de twee caracals, de twee wilde katten, die we samen met de leeuwen Tsar en Jamil via Polen uit Kiev geëvacueerd hebben, is er voorlopig nog geen nieuw verblijf gevonden", besluit Sil. 

KIJK - De medewerkers van het Natuurhulpcentrum oefenen elke dag met de beren.

Videospeler inladen...

Meest gelezen